​Unii preoti din Balcani se numara printre cei ce ajuta miile de oameni care ajung la tarmurile Europei —in timp ce alti clerici trag semnale de alarma privind sosirea unui mare numar de musulmani. O investigatie BIRN realizata de Kostas Koukoumakas.

Oamenii bisericilor din Balcani au atitudini diverse fata de refugiatiFoto: Balkan Investigative Reporting Network

In jurul orei 6 dimineata, pe 1 iunie 2015, sunetul lipsit de vlaga al unui mic motor de ambarcatiune ajungea, peste marea calma, la o plaja din insula greceasca Lesbos. Curand, aparea si o barca gonflabila cu vreo 20 de oameni la bord.

In vreme ce barca se apropia de plaja Eftalou din partea de nord a insulei, pasagerii si-au ridicat mainile catre cer si au strigat “Allahu Akbar!” (“Dumnezeu este cel mai mare!” in araba).

In mai putin de o ora, alte doua barci ajungeau la tarm. Cei mai multi dintre pasageri erau din Siria, Afganistan si cateva tari africane. Traversarea celor aproximativ 10 km dinspre tarmul turcesc fusese ultima etapa a unei lungi calatorii. Puneau pentru prima data piciorul pe pamant european.

La vreo 25 de km distanta, in satul Kerami Kallonis, un preot greco-ortodox de 57 de ani pe nume Stratis Dimou, un barbat inalt cu ochii de un albastru stralucitor, afla prin telefon despre noii sositi.

Parintele Stratis a plecat imediat de acasa, indreptandu-se spre cladirea care adaposteste “Agkalia” (“imbratisare” in greaca), organizatia caritabila pe care a fondat-o in 2009 pentru ajutorarea refugiatilor si migrantilor. A pregatit sandviciuri si sticle cu apa pentru noii veniti, care aveau sa ajunga in sat, pe jos, pana in pranz. Pentru ca au intrat ilegal in Grecia, legea greceasca interzice oamenilor sa-i transporte.

Parintele Stratis, care purta o masca de oxigen care sa-l ajute sa respire mai usor, mi-a spus ca organizatia sa a distribuit peste 60 de tone de hrana donata de localnici si a ajutat mai bine de 10.000 de migranti si refugiati.

“De curand au ajuns in sat trei femei — doua dintre ele erau insarcinate. Toate trei pierdusera contactul cu sotii si copiii lor. Am trecut la actiune si am reunit familiile”, a povestit el.

“Unul dintre soti a venit la mine si m-a sarutat. Dragostea nu are religie. Sfantul Pavel scrie in Epistola catre Corinteni: ‘De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, as fi doar arama sunatoare si chimval rasunator’”.

Scene ca cea de pe plaja Eftalou s-au repetat de nenumarate ori in insulele grecesti in lunile din urma, in contextul in care Europa cunoaste cea mai importanta criza a refugiatilor din ultimele decenii.

Pana acum in acest an, aproximativ 800.000 de refugiati si migranti au ajuns in Grecia pe mare, din Turcia. In tot anul 2014 au fost doar 43.500 asemenea sosiri. Peste 3.600 de persoane au murit sau au fost date disparute in urma incercarilor de a ajunge in Europa pe mare anul acesta, potrivit agentiei ONU pentru refugiati.

In multe locuri din Europa, bisericile si organizatiile caritabile crestine sunt profund implicate in eforturile de ajutorare a refugiatilor si migrantilor. In Grecia, insa, Biserica Ortodoxa nu joaca un rol atat de proeminent, iar unele fete bisericesti au sugerat chiar ca migrantii musulmani constituie un pericol pentru tara.

Totusi, alti preoti au aceeasi viziune ca Parintele Stratis, care a murit de cancer la plamani pe 2 septembrie 2015. A incetat din viata in aceeasi zi cu Aylan Kurdi, baietelul sirian in varsta de trei ani a carui moarte a devenit un simbol mondial al tragediei refugiatilor dupa ce fotografiile cu trupul sau aruncat de mare pe o plaja din Turcia au fost publicate in intreaga lume.

Acesti clerici considera ca face parte din misia lor crestina sa-i ajute pe cei ce sosesc din zonele de razboi din Orientul Mijlociu si Asia de Sud, precum si din tarile sarace din Africa.

Restul articolului este disponibil aici.

Acest articol a fost scris de Kostas Koukoumakas in cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, cu sprijinul ERSTE Foundation si al Open Society Foundations, in cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network