SUA au continuat sa supravegheze comunicatiile primului ministru israelian Benjamin Netanyahu, in pofida promisiunii lor de a-si limita spionarea aliatilor lor dupa scandalul provocat de dezvaluirea interceptarilor Agentiei de Securitate Nationala (NSA) a Statelor Unite, informeaza cotidianul american Wall Street Journal citat de Agerpres.

Contactata de AFP, Casa Alba nu a dezmintit articolul din Wall Street Journal, care citeaza mai multi responsabili anonimi din administratia americana, dar insista asupra profunzimii relatiilor SUA cu Israelul.

"Noi nu conducem activitati de informare vizand strainatatea in afara de cazul unui interes specific si validat referitor la securitatea nationala. Aceasta regula se aplica la fel de bine cetatenilor obisnuiti, cat si conducatorilor mondiali", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Consiliului Securitatii Nationale de la Casa Alba.

"Presedintele Obama a spus in repetate randuri ca angajamentul SUA pentru securitatea Israelului este sacrosancta", a continuat el.

Ambasada Israelului s-a abtinut de la comentarii. Dupa dezvaluirile asupra amplorii programului de supraveghere al Agentiei de informatii americane NSA de acum doi ani, presedintele Barack Obama promisese sa limiteze spionajul care ii vizeaza pe conducatorii tarilor aliate. Potrivit Wall Street Journal, Barack Obama a considerat totusi ca 'motive imperioase ale securitatii nationale' justificau continuarea programului de supraveghere a unor conducatori, intre care Benjamin Netanyahu si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Administratia ar fi decis deci sa nu retraga sau sa dezactiveze dispozitivele electronice implantate pentru a supraveghea comunicatiile externe pentru ca ele ar fi fost dificil de reinstalat in caz de necesitate. Barack Obama ar fi cerut, potrivit cotidianului, ca sistemele care pirateaza comunicatiile aliatilor apropiati sa nu fie supravegheate sistematic de NSA in timp ce celelalte ar fi ramas sub supravegherea stricta a serviciilor sale.

"Sa decidem sa nu mai fie supravegheat Bibi (supranumele lui Netanyahu) ? Evident ca nu vom face aceasta", a declarat un inalt responsabil american pentru Wall Street Journal, sub acoperirea anonimatului. In cazul premierului israelian, Washingtonul ar fi ingrijorat de posibilele eforturi ale Israelului pentru a supraveghea, la randul sau, negocierile intre SUA si Iran asupra programului nuclear, potrivit jurnalului.

Franta si-a exprimat indignarea in iunie fata de unele practici 'inacceptabile' ale serviciilor secrete americane, care au interceptat ani la rand presedintii francezi, potrivit Wikileaks. Telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel fusese, de asemenea, interceptat, potrivit dezvaluirilor fostului consultant al NSA, Edward Snowden.