Statele federale ale Germaniei au prevazut sa cheltuiasca aproximativ 17 miliarde de euro (18,7 miliarde dolari) pentru a gestiona criza refugiatilor in 2016, scrie marti ziarul Die Welt, citand un sondaj realizat in randul ministerelor lor de finante, relateaza Reuters citata de Agerpres.

Suma, mai mare decat cea de 15,3 miliarde de euro planificata de guvernul central sa fie alocata educatiei si ministerului sau al cercetarii in 2015, este o masura in cadrul efortului depus in fata valului de refugiati ce se revarsa asupra tarii.

Germania este destinatia preferata pentru multi dintre sutele de mii de refugiati care fug de conflicte si saracie din Orientul Mijlociu si Africa, in parte datorita beneficiilor generoase pe care le ofera, aminteste Reuters. Landurile s-au plans in repetate randuri ca se lupta sa faca fata situatiei, iar politica usilor deschise a cancelarului Angela Merkel a provocat tensiuni in interiorul taberei ei conservatoare.

Die Welt afirma ca excluzand micul stat-oras Bremen, care nu a furnizat niciun detaliu, planurile actuale sugereaza ca cheltuielile combinate ale statelor federale ar fi de 16,5 miliarde de euro. Ziarul noteaza ca costurile reale ar fi probabil chiar mai mari deoarece ministerele de finante regionale si-au bazat bugetele pe o estimare de la guvernul federal ca 800.000 de refugiati vor veni in Germania in 2015, in timp ce 965.000 de solicitanti de azil au sosit deja pana la sfarsitul lunii noiembrie.