NATO va trimite avioane de supraveghere in Turcia, pentru a ajuta Ankara sa isi protejeze spatiul aerian, asa cum Alianta a promis de la inceputul lunii decembrie, fara a preciza insa numarul acestora, a anuntat duminica Guvernul german, potrivit AFP.

"Este prevazut un transfer provizoriu de avioane de recunoastere AWACS de la baza Geilenkirchen (vestul Germaniei) la baza a avansata de la Konya (sudul Turciei)", arata pe 18 decembrie Ministerul german al Apararii, intr-un document prezentat presei duminica.

Potrivit documentului adresat Comisiei de aparare din Bundestag, camera inferioara a parlamentului german, Ministerul Apararii aminteste ca Berlinul furnizeaza NATO "30% din personalul" celor 17 avioane de tip AWACS de la baza din Geilenkirchen, supranumite "ochiul NATO pe cer".

Cu toate ca aceasta decizie implica trimiterea de soldati germani in strainatate, guvernul de la Berlin nu ia in calcul sa ceara avizul Bundestagului, motivand ca este vorba despre un simplu ajutor pentru supravegherea spatiului aerian si nu despre o ofensiva armata.

Trimiterea de avioane AWACS ale NATO in Turcia face parte din ajutorul promis la inceputul lunii decembrie de Alianta Nord-Atlantica "pentru asigurarea securitatii Turciei" in contextul comflictelor de la frontierele sale, din Siria si Irak.