Militantii extremei stanga secesioniste din Catalonia au amanat pentru 2 ianuarie o decizie privind eventuala formare a unui guvern separatist care sa avanseze spre independenta acestei bogate regiuni din nord-estul Spaniei, anunta Agerpres.

Dupa mai multe tururi de scrutin, adunarea generala a partidului Candidatura d'Unitat Popular (CUP) s-a incheiat in impas duminica seara. Jumatate dintre militanti, cu 1.515 voturi, s-au pronuntat pentru a-l lasa pe actualul sef al executivului regional, Artur Mas, un conservator controversat, sa formeze viitorul guvern. Cealalta jumatate a respins aceasta propunere tot cu 1.515 voturi.

Decizia finala urmeaza sa fie luata de consiliul politic al acestei formatiuni anticapitaliste, antieuropene si anti-NATO. Consiliul este format din 60 de reprezentanti ai adunarilor teritoriale si grupurilor politice si sindicale care alcatuiesc CUP.

Artur Mas are nevoie de cel putin doua din cele zece voturi ale deputatilor CUP pentru a fi investit de parlament si a pune in aplicare programul sau de secesiune. Daca pana la 9 ianuarie nu va fi format un guvern, vor trebui convocate noi alegeri regionale, a patra consultare la acest nivel din 2010.

Formatiunile separatiste au obtinut la 27 septembrie majoritatea locurilor in parlamentul de la Barcelona. Deputatii lor au adoptat o rezolutie care proclama debutul procesului de separare de Spania in 18 luni si nesupunerea acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori.