Confruntari violente au avut loc duminica in sud-estul Turciei, armata turca avansand in cadrul unei operatiuni declansate in regiune, unde populatia este majoritar kurda, operatiune in cadrul careia a anuntat ca a ucis peste 200 de militanti kurzi. In paralel, in sud-estul Turciei a avut loc duminica o reuniune a reprezentantilor unor grupari kurde, care au indemnat la proclamarea autonomiei, scrieReuters.

Congresul Popular Democratic (DTK) reuneste organizatii non-guvernamentale kurde si a lansat indemnuri la proclamarea autonomiei la finalul unei reuniuni de doua zile.

"Rezistenta legitima impotriva politicilor care degradeaza problema kurda inseamna un indemn si o lupta pentru autoguvernare locala si pentru democratie locala", au aratat participantii la reuniunea kurzilor.

Potrivit unei declaratii adoptate in cadrul reuniunii, kurzii propun infiintarea unei regiuni autonome din care sa faca parte mai multe provincii din apropierea Diyarbakir, urmand sa se tina cont de afinitatile culturale, economice si geografice.

Indemnurile la proclamarea independentei risca sa conduca la o escaladare a conflictului dintre kurzi si guvernul de la Ankara, care se opune ferm crearii unui stat kurd.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat chiar duminica, intr-un discurs, ca Turcia nu va permite niciodata formarea altui stat in interiorul frontierelor sale.

Un armistitiu incheiat acum doi ani intre militantii kurzi si Ankara s-a prabusit in luna iulie, lucru care a condus la reizbucnirea conflictului vechi de 3 decenii, soldat moartea a peste 40.000 de oameni.

Sindicatele au indemnat la o greva de o zi, marti, in Turcia, in semn de protest fata de operatiunile militare efectuate de guvern impotriva kurzilor in sud-estul tarii.