Premierul britanic David Cameron a anuntat duminica mobilizarea unor trupe suplimentare care sa ajute populatia afectata de inundatii ce au atins un nivel "fara precedent" in nordul Angliei, in conditiile in care sute de persoane au fost evacuate din regiune, informeaza AFP.

Inundatii in nordul AnglieiFoto: captura euronews

Inundatiile in discutie sunt consecinta ploilor abudente care au cazut in regiune in ultimele zile. Orase si sate se afla sub ape, iar interventia salvatorilor se face, in multe cazuri, cu barci pneumatice pe strazi strabatute de valuri.

"Tocmai am prezidat o reuniune (de criza) pe tema acestor inundatii fara precedent", a anuntat seful Executivului britanic intr-un mesaj postat pe Twitter.

"Trupe suplimentare vor fi mobilizate", a dat el asigurari, in contextul in care o unitate din cadrul Regimentului ducelui de Lancaster participa deja, alaturi de autoritatile locale si voluntari de la Crucea Rosie, la operatiuni de evacuare si in lupta impotriva inundatiilor.

Cameron a anuntat totodata ca intregul dispozitiv de lupta impotriva inundatiilor, criticat in ultimele saptamani, va fi reevaluat.

"Barierele antiinundatie, permanente si provizorii, au jucat un rol-cheie, dar este clar ca in anumite cazuri au fost depasite, iar noi trebuie sa vedem daca trebuie sa facem ceva in plus", a declarat el pentru BBC.

Compania Electricity North West lucra la fata loului fara incetare pentru restabilirea alimentarii cu alectricitate a aproximativ 6.500 de gospodarii fara curent.

Compania a facut apel la populatie sa isi reduca consumul de enrgie pentru a evita noi pene de curent.

In comitatele West Yorkshire si Lancashire, sute de persoane au fost evacuate din cauza cresterii nivelului apelor, iar Agentia pentru mediu a lansat 24 de alerte care semnaleaza riscul unor inundatii grave si periculoase.

La York, un oras turistic situat la confluenta raurilor Ouse si Foss, cartiere intregi au fost inundate, iar in unele zone apa acoperea vehiculele de pe strazi.

"Noaptea n-a fost prea buna", a declarat sub protectia anonimatului un barbat, intr-un centru de urgenta instalat intr-o scoala din oras.

"Apa, a declarat el, ii ajungea pana la brau atunci cand a fost evacuat. "Am reusit sa dorm cam 40 de minute in aceasta noapte. Nu e tocmai un Craciun formidabil", a spus el.

Nord-estul Angliei a fost deja afectat, la inceputul lui decembrie, de inundatii puternice, soldate cu pagube estimate la sute de milioane de euro.In Marea Britanie, o tara insulara, aproape o locuinta din cinci este amenintata de inundatii, potrivit Asociatiei expertilor imobiliari.