"Afara cu arabii!", acesta a fost sloganul scandat de manifestanti in Corsica - o demonstratie de ostilitate aratata de unii francezi fata de musulmani dupa atacurile jihadiste din ianuarie si din noiembrie de la Paris, in timp ce liderii comunitatii denunta o crestere a actelor islamofobe, transmite AFP.

Parisul dupa atacuriFoto: HotNews.ro

Pentru a razbuna un atac impotriva pompierilor si politiei, sute de protestatari au marsaluit vineri si sambata in zona Ajaccio din partea de sud-vest a insulei Corsica. Un spatiu de rugaciune musulman a fost jefuit iar un restaurant kebab a fost deteriorat.

"Trebuie sa oprim aceste comportamente", a declarat duminica prefectul insulei, care a interzis, pana pe 4 ianuarie, protestele in cartierul Ajaccio unde au avur loc recent incidente in care au fost denuntate "observatii socante si inacceptabile".

Camere de rugaciune vandalizate, capete de mistret agatate pe usile moscheilor si chiar atacuri cu dispozitive incendiare: numarul de acte islamofobe a atins "un varf" in 2015, potrivit Consiliului francez al Credintei Musulmane (CFCM), organ reprezentativ al celor cinci-sase milioane de musulmani din Franta.

In primele 12 zile care au urmat atacului din ianuarie impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo, 128 de acte anti-musulmane au fost raportate autoritatilor, numar aproape egal cu numarul total inregistrat in intreg 2014, a aratat Observatorul impotriva islamofobiei din cadrul CFCM.

Au urmat si alte atacuri comise de musulmani, de la decapitarea unui om de afaceri de catre un angajat musulman, in iunie, pana la moartea a 130 de persoane in atacurile armate jihadiste desfasurate in 13 noiembrie in inima Parisului.

Aceste evenimente tragice par sa fi deschis drumul discursului rasist resimtit la cote fara precedent pe retelele sociale - o "ura cibernetica", arata CFCM facand apel la "cetateni sa nu echivala marea majoritate a musulmanilor francezi, care traiesc in pace, cu o minoritate care sustine violenta si chiar moartea in numele religia noastra."

Un alt simptom: validarea obtinuta la urne de partidul de extrema dreapta Frontul National, intotdeauna prompt in a condamna presiunea migratoare sau prezenta prea vizibila, in opinia sa, a musulmanilor.

Confruntat cu aceste tensiuni, presedintele Francois Hollande a numit aceasta saptamana una a "solidaritatii" si a "fraternitatii", pentru ca "ceea ce vor cei care ne ataca este sa ne imparta, sa ne divida".

In paralel, guvernul a marit actiunile dure, inchizand trei moschei din cauza radicalizarii. La randul sau CFCM a anuntat ca a stabilit acordarea unui "certificat" de imam, in speranta ca va promova un "islam deschis."