"Un prieten bun" sau "un tip de treaba", il descria la inceputul lui 2015 anchetatorilor belgieni, Salah Abdeslam - fugar de la atacurile de la Paris - pe Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor de la 13 noiembrie, relateaza Mediafax citand AFP.

Abdelhamid AbaaoudFoto: Agerpres/EPA

Locotenent, logistician, kamikaze ratat sau recrutor? Rolul exact al lui Salah Abdeslam, in varsta de 26 de ani, un infractor marunt din comuna Molenbeek de la Bruxelles, ramane de stabilit.

Dar dincolo de statutul sau de al "zecelea om" probabil in atacuri, rolul sau pare esential in geneza celor mai sangeroase atacuri din istoria Frantei, soldate cu 130 de morti. Mai ales din perspectiva legaturilor stranse pe care le avea cu Abaaoud, ucis la varsta de 28 de ani, pe 18 noiembrie, in asaltul asupra apartamentului de la periferia pariziana in care s-a refugiat impreuna cu un complice inca neidentificat.

Mai multi apropiati audiati au povestit cum, pana la plecarea lui Abaaoud in Siria, la inceputul lui 2013, acesti doi "adevarati mici huligani" au dat "400 de lovituri", "intotdeauna impreuna", a declarat pentru AFP o sursa apropiata dosarului.

La sfarsitul lui 2015, la o luna si jumatate dupa dezmembrarea celulei jihadiste de la Verviers, in Belgia, al carei lider era Abaaoud, anchetatorii belgieni il audiau pe Abdeslam, despre care stiau ca avea legaturi cu miscarea islamista radicala de la Molenbeek. Ei erau de asemenea convinsi ca acesta se aflase de curand in contact cu Abaaoud, potrivit acestei surse.

Un musulman "nu prea practicant"

Abaaoud nu mai era, la acea vreme, doar un complice la mici infractiuni al lui Abdeslam, ci o tinta prioritara a serviciilor antiteroriste europene. Pentru Abdeslam, el ramanea "un tip de treaba", pe care-l cunostea de "peste zece ani", cu care "isi petrecea tot timpul", "un prieten bun", potrivit sursei apropiate dosarului. El spunea ca l-a pierdut un pic din vedere, ca-i respinge actiunile, dar adauga ca "in afara de jihad, e un om bun".

In afara de Verviers, Abaaoud era vizat la acea vreme de o condamnare la 20 de ani de inchisoare pentru ca l-a rapit, la inceputul lui 2014, pe fratele sau mai mic, in varsta de 13 ani, si l-a dus in Siria. El aparea in anchete vizand mai multe actiuni sau planuri teroriste din ultima vreme.

Iar Abaaoud este "protagonistul principal" al unei inregistrari video de propaganda jihadista, difuzate in martie 2014, in care apare, cu o expresie de placere pe fata si exprimandu-si satisfactia, la volanul unui automobil de teren cu tractiune integrala, tarand cadavre ale unor militari sirieni, si jucandu-se cu capete despartite de trupuri.

In cursul audierii, Salah Abdeslam nu avea cum sa nu stie ca prietenul sau devenise un personaj important in cadrul organizatiei Statul Islamic (SI), parand sa fie unul dintre cadrele subgruparii al-Battar.

Insa Abdeslam avea un profil derutant, el fiind descris de apropiati ca un musulman "nu prea practicant", care "iesea in cluburi", "bea alcool si nu se ruga" sau nu se ruga prea des. El a evocat, in anturajul sau, veleitatile de a pleca in Siria, la sfarsitul lui 2014, dar si o casatorie, potrivit unei surse apropiate anchetei.

De asemenea, frecventa cazinouri: in iunie 2014 a fost la Breda (Olanda) impreuna cu trei barbati, inclusiv fratele sau Brahim, unul dintre atacatorii sinucigasi de pe 13 noiembrie, la jumatatea lui 2015 a fost la Bruxelles, impreuna cu Ahmed Dahmani, un infractor din capitala belgiana, radicalizat si arestat in Turcia la cateva zile dupa atacuri.

Prins cu canabis

In iulie Abdeslam este controlat de catre vamesi, in Haut-Rhin, si este prins cu un pic de canabis, un drog pe care mai multi membri ai miscarii radicale de la Molenbeek pareau sa-l consume in mod regulat.

Insa biografia recenta a lui Abdeslam prezinta anumite aspecte mai putin inofensive. El calatoreste in Europa: in Grecia, impreuna cu Dahmani, la inceputul lui august, apoi in Austria si in Ungaria, cu valul de migranti veniti din Siria. Tot el a inchiriat masini si locuinte pentru membrii comandourilor. A folosit numeroase telefoane mobile.

Cu trei zile inainte de atacuri, el ia masa, la Bruxelles, impreuna cu o cunostinta, si plange fara sa dea explicatii, potrivit unei surse apropiate anchetei. A doua zi, el suna un interlocutor, in Belgia, cu un numar german. In aceeasi zi este reperat pe o autostrada franceza, impreuna cu Mohamed Abrini, alt fugar. Se intorcea in Belgia.