O coalitie militara arabo-kurda a cucerit sambata, de la jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic (SI), un baraj strategic de pe Eufrat, in nordul Siriei, a anuntat un purtator de cuvant al gruparii, relateaza Mediafax citand AFP.

Statul Islamic a cucerit barajul Tishrin in 2014, dupa ce a alungat din zona mai multe grupari rebele, inclusiv Ahrar al-Sham, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Acest baraj este considerat strategic deoarece furnizeaza electricitate unor zone vaste din provincia Alep, a subliniat ONG-ul.

Fortele Democratice Siriene (FDS) "au eliberat barajul Tishrin", a declarat pentru AFP colonelul Talal Sello, purtatorul de cuvant al coalitiei, precizand ca "infruntarile continua in zona in care se afla locuintele de serviciu ale angajatilor, in jurul barajului".

"Am eliberat regiunea din estul barajului", a mai anuntat purtatorul de cuvant al acestei coalitii, formate din Unitatile pentru protectia poporului kurd (YPG) si combatanti arabi.

Directorul Observatorului, Rami Abdel Rahmane, a confirmat cucerirea barajului, precizand ca luptele continuau pe malul de vest al fluviului.

Forte kurde au alungat in iulie Statul Islamic din Sarrine, o localitate situata pe malul de est al Eufratului.

FDS au lansat miercuri o ofensiva asupra mai multor localitati controlate de catre SI, pe malul de est. Potrivit purtatorului de cuvant, obiectivul este "eliberarea" regiunii de la sud de Sarrine si ajungerea la baraj.

Aceasta este cea de a doua operatiune de amploare a coalitiei infiintate in octombrie, care a recucerit de la SI aproximativ 200 de sate din provincia Hassake (nord-est).

Pe malul de vest al Eufratului, Statul Islamic detine in continuare controlul asupra unor zone vaste, de la Rakka si pana la Jarablus, la frontiera cu Turcia.