Un acord prin care circa 4000 de civili si rebeli sirieni, inclusiv jihadisti, urmau sa fie evacuati din suburbiile capitalei Damasc a fost suspendat la numai o zi dupa incheierea lui, din cauza uciderii unui important lider al acesteia din urma si a neintelegerilor aparute intre grupari rebele, relateaza sambata publicatia franceza Le Parisien si agentia DPA, preluate de Agerpres.

SiriaFoto: Agerpres

Liderul gruparii armate de opozitie Jaich al-Islam (Armata Islamului), Zahrane Allouche, a fost ucis vineri in urma unui atac al trupelor guvernamentale, odata cu el murind alti cinci comandanti ai aceleiasi grupari ce este sprijinita de Arabia Saudita si controleaza o mare parte a periferiei de est a Damascului.

Conform acordului incheiat cu ajutorul medierii ONU, cele circa 4.000 de persoane, dintre care jumatate sunt combatanti ai gruparii Statul Islamic (SI) si ai Frontului al-Nusra (ramura siriana a al-Qaida), urmau sa fie evacuate sambata din tabara de refugiati palestinieni de la Yarmouk si din doua cartiere ale capitalei siriene. Destinatiile lor ar fi trebuit sa fie Raqqa, orasul capitala de facto a SI, si Marea, localitate controlata de Frontul al-Nusra.

Conform unei surse din cadrul opozitiei siriene, gruparea condusa de Zahrane Allouche avea ca sarcina securizarea rutelor de transport in zonele aflate la est de Damasc, iar moartea sa complica lucrurile. La randul sau, directorul Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane, un ONG ce reprezinta opozitia moderata siriana vorbeste despre "dificultati logistice" si sustine ca acordul este in continuare valabil, fiind doar suspendat pentru moment.

Totusi, directorul OSDO a admis ca disputele dintre al-Nusra si celelalte grupari islamiste radicale pe tema destinatiei celor evacuati sunt un obstacol suplimentar in calea implementarii intelegerii.

Alte patru incercari similare de evacuare din respectiva zona a capitalei siriene au esuat in trecut, dar cel incheiat vineri este primul care implica si gruparea jihadista SI. Pana in prezent, regimul presedintelui Bashar al-Assad a incheiat cu gruparile armate rebele patru armistitii punctuale, denumite acorduri de "reconciliere locala".