Un lider rebel de rang inalt, conducatorul celei mai puternice grupari insurgente de la periferia de est a Damascului, a fost ucis vineri intr-un raid aerian care a vizat cartierul general al organizatiei, potrivit unor surse rebele si armatei siriene, relateaza Mediafax.

Uciderea liderului gruparii Jaysh al-Islam, Zahran Alloush, in varsta de 44 de ani, reprezinta o lovitura pentru rebelii din zona rurala de periferie a capitalei siriene cunoscute sub numele de al Ghouta, denunta insurgentii.

Potrivit unor experti in domeniul apararii, confuzia din randul fortelor rebele poate consolida controlul fortelor loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad asupra intregii zone.

Mai multi lideri insurgenti au fost ucisi dupa ce Rusia si-a inceput campania aeriana in Siria, pe 30 septembrie, cu scopul de a-l sprijini pe al-Assad, in pofida faptului ca Moscova a insistat ca isi concentreaza atacurile asupra gruparii Statul Islamic (SI).

Potrivit unor surse rebele, avioane rusesti au lansat cel putin zece rachete asupra unui cartier general secret al gruparii, cea mai importanta factiune insurgenta in zona, care numara 15.000-20.000 de luptatori, potrivit unor servicii occidentale de informatii.

Armata siriana a anuntat ca Alloush a fost ucis cu ajutorul unor informatii de pe teren. Rebelii au dat vina pe avioane rusesti de spionaj, despre care afirma ca rareori parasesc zona.

O sursa rebela a anuntat ca gruparea l-a ales pe unul dintre comandantii ei militari - Abu Hammam al Buwaidani - in functia de nou lider.

"Martiriul lui Alloush va reprezenta un punct de cotitura in istoria revolutiei, iar gruparile rebele trebuie sa inteleaga ca se confrunta cu un razboi de exterminare si dezradacinare din partea regimului (presedintelui rus Vladimir) Putin", a subliniat Labib al Nahhas, un lider de rang inalt in cadrul gruparii Ahrar al-Sham.

Jaysh al-Islam administra in mod efectiv regiunea Ghouta de Est din 2013, cand gruparea a fost infiintata prin fuziunea mai multor brigazi rebele.

Potrivit insurgentilor, Alloush a fost ucis in timp ce participa la o reuniune cu alti lideri insurgenti, in zona Marj, in al-Ghouta care, in ultimele cateva saptamani, a fost tinta unui important asalt al fortelor siriene.

Jaysh al-Islam este una dintre principalele grupari rebele care au participat recent la o reuniune a opozitiei sustinute de Arabia Saudita la Riyadh si care face parte din echipa de negociere ce urmeaza sa participe la negocieri, prevazute la Geneva, cu reprezentanti ai Guvernului al-Assad.

Inainte sa infiinteze Jaysh al-Islam, Alloush a fondat Liwa al-Islam (Brigada Islamului), impreuna cu tatal sau, Abdallah, un cleric sirian salafist care traieste in Arabia Saudita. El a absolvit studii postuniversitare religioase la o universitate saudita.

Alloush - eliberat de catre autoritatile siriene la inceputul conflictului, in 2011, odata cu numerosi alti detinuti islamisti - a fost criticat dur pentru reprimarea unor disidenti in zona asupra careia detinea controlul.

Unii activisti l-au acuzat de rapirea mai multor personalitati disidente.

Alloush se afla intr-un conflict ideologic cu Statul Islamic si Al-Qaida, el fiind adeptul unei aripi mai moderate a islamului. El a luptat impotriva mai multor militanti islamisti, pe care i-a gonit din teritoriul pe care-l controla. De asemenea, a incarcerat zeci de jihadisti.

Siria acuza de mult timp Arabia Saudita de finantarea armamentului si altor furnituri pentru Alloush. Insa, potrivit unor informatii, Alloush nu a reusit sa obtina sprijinul pe care si-l dorea pentru gruparea sa in cadrul unor vizite in tari ostile Guvernului al-Assad precum Turcia sau Arabia Saudita.

Al-Ghouta este asediata de ani de zile si a fost tinta unora dintre cele mai intensive raiduri vizand civili in aceasta zona, una dintre cele mai dens populate inainte de conflict.

Un atac cu gaze chimice in Ghouta, in august 2013 - soldat potrivit Statelor Unite cu aproximativ 1.400 de morti si de comiterea caruia occidentalii acuza forte loiale lui al-Assad - a determinat Occidentul, la vremea respectiva, sa ameninte cu o interventie militara in aceasta tara devastata de razboi.

Mare parte a capitalei siriene se afla in continuare sub controlul ferm al lui al-Assad.