​Doua mii de luptatori islamisti vor fi evacuati din zona de sud a Damascului in urma unei intelegeri intermediate de Organizatia Natiunilor Unite, informeaza Reuters.

Acordul marcheaza un succes pentru guvernarea presedintelui Bashar Al-Asssad, crescand sansele reafirmarii controlului pe o regiune strategica de 4 km la sud de centrul capitalei.

Luptatorii includ membri ai Statulu Islamic si a Frontului Nusra. Manar TV a transmis ca 18 autobuze au ajuns si au inceput sa-i transporte in zone controlate de Statul Islamic sau alte grupuri rebele. Pana in acest moment, nu este cunoscut daca autobuzele apartin Organizatiei Natiunilor Unite.

Capitularea rebelilor a fost fortata de atacuri ale guvernului ce au oprit transporturile de mancare si ajutor umanitar, infometandu-i pe unii pana la moarte, in ceeea ce grupul Amnesty International a considerat ca se pot numi crime de razboi.

Manar a informat si ca luptatorii vor inmana armele armatei siriene intr-un acord cu mai multe parti despre care s-a spus ca a fost facut sub patronajul ONU.

De asemenea, armata siriana s-a apropiat vineri de autostrada Aleppo-Damascus cu ajutorul militiei shiite si a atacurilor aeriene rusesti.

Pe 18 decembrie, Consiliul de Securitate ONU a aprobat in unanimitate o rezolutie pentru un proces international pentru pace in Siria, un rar consens intre marile puteri.

Ministrul de Externe sirian Walid al-Moualem a declarat joi ca Damascul este pregatit sa intre in negocieri de pace la Geneva si ca spera ca dialogul va aduce un guvern de uniune nationala.