​Bancile turcesti au raportat vineri intreruperi sporadice la tranzactiile cu carduri, hackerii continuand atacurile informatice, considerate cele mai puternice vazute in Turcia, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presa locala a sugerat ca "bombardarea" site-urilor publice si financiare poate veni din Rusia, dupa cresterea tensiunilor dintre Moscova si Ankara, ori de la grupul Anonymous.

Oficiali de la bancile turcesti, inclusiv Isbank, Garanti si Ziraat Bank au confirmat atacurile, declarand ca au cauzat intreruperi intermitente.

"Atacurile au fost serioase. Dar tinta nu este Turk Telekom. In schimb, bancile si institutiile publice se afla sub atacuri puternice", a declarat Onur Oz, purtator de cuvant al furnizorului de internet Turk Telekom.

"Majoritatea institutiilor din Turcia folosesc Turk Telekom ca furnizor de servicii, asadar noi suntem cei ce se apara de aceste atacuri", a mai adaugat acesta.

O unitate guvernamentala de securitate cibernetica si-a luat precautii, incidentul fiind acum sub control, a declarat ministrul Transporturilor Bianil Yildrim.

"Atacurile au inceput acum doua saptamani, dar s-au intensificat in ultimele doua zile" a declarat Burak Atakani, un specialist de la Universitatea Tehnica din Istanbul.

Serverele de internet turcesti au suferit unul dintre cele mai puternice atacuri informatice vazute in aceasta tara, crescand temerile asupra unor hackeri politici, informa miercuri Reuters.

Nic.tr, o organizatie non-guvernamentala ce administreaza site-urile ce folosesc domeniul ".tr", inclusiv ministere, banci si alte site-uri comerciale a declarat ca atacurile provin din "surse organizate" din afara Turciei.