Statul Islamic a rupt joi tacerea necaracteristica, in legatura cu asaltul armatei irakiene menita sa recucereasca orasul Ramadi, printr-o serie de declaratii in care sustin ca luptatorii sai au omorat zeci de soldati ai fortelor guvernamentale irakiene in atacuri armate, scrie New York Times.

Intr-un mesaj postat pe site-urile de socializare, marcat drept "urgent", gruparea a anuntat ca o echipa de 5 atacatori sinucigasi au luat prin surprindere ofiterii unei sectii de politie identificata drept oficiul celui de-al doilea regiment al politiei federale.

In alte mesaje, gruparea pretinde ca ar fi omorat peste 30 de soldati irakieni, folosind sinucigasi cu bomba si detonand explozibili ascunsi strategic in cladiri cheie, conform traducerilor facute de SITE Intelligence Group, o organizatie ce monitorireaza postarile jihadistilor pe internet.

Declaratiile reprezinta primul val de reactii ale grupului terorist prin care sustin ca ar fi adus pagube insemnate fortelor militare irakiene implicate in asediul din Ramadi.

Fortele irakiene au demarat marti o actiune organizata de a recaptura Ramadi, un oras cu importanta strategica, aflat la 96 de km de Bagdad si pe care Statul Islamic l-a cucerit in luna mai a acestui an.

Pierderea orasului Ramadi ar reprezenta pentru grupul extremist, una dintre cele mai importante infrangeri din ultimul timp. Ramadi este capitala provinciei Anbar, o regiune predominata de arabi suniti, reprezentand o "fortareata" a Statului Islamic.

Oficialii irakieni au recunoscut faptul ca inaintarea fortelor armate in Ramadi a fost ingreunata de contraatacuri ale jihadistilor si de capcane cu bomba, insa joi au infirmat informatia cum ca ar fi suferit pagube majore.