Serviciile de informatii irakiene au anuntat joi arestarea a 40 de membri ai organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI) intr-o operatiune de anvergura desfasurata in regiunile Bagdad si Diyala, informeaza AFP.

"Serviciile de informatii irakiene, in coordonare cu fortele de securitate din Bagdad si Diyala, au efectuat o operatiune ce a condus la arestarea a 40 de membri" ai SI, s-a anuntat intr-un comunicat.

Provincia Diyala este situata la nord de Bagdad unde SI nu mai are pozitii fixe de aproape un an, dar unde gruparea comite atentate sinucigase cu masini-capcana, aminteste France Presse.

"Multe bombe, centuri explozive si masini utilizate de teroristi au fost capturate, precum si o mare suma de bani folositi pentru a finanta activitatile lor criminale", adauga comunicatul.

Potrivit serviciilor de informatii, inainte de arestarea lor, combatantii SI au cerut ajutorul altor celule din tara, ceea ce sugereaza ca gruparea era intr-o pozitie slaba in regiunile Bagdad si Diyala.

Aceste arestari recente fac parte dintr-o operatiune ce a condus deja la arestarea a mai mult de 30 de jihadisti si anihilarea unei celule ce fabrica masini-capcana la Bagdad in martie 2015.

Ele de asemenea coincid cu inaintea trupelor irakiene in orasul Ramadi, centrul administrativ al provinciei Al-Anbar (vest) controlata de SI din mai.