Guvernul condus de premierul nipon Shinzo Abe a aprobat joi cel mai mare buget al apararii din istoria tarii, in conditiile in care tara incearca sa-si majoreze capacitatile militare, pe fondul tensiunilor cu China, scrie AFP.

Cabinetul a dat unda verde unui buget de 5.050 miliarde de yeni (38 miliarde euro) pentru cheltuieli militare in urmatorul an fiscal, care incepe in aprilie. Aceasta suma ar urma sa fie alocata in special pentru intarirea protectiei insulelor meridionale din arhipelag, inclusiv Okinawa, care se intind pana la Taiwan.

Bugetul apararii este cu 1,5% mai mare decat cel pentru anul in curs, care reprezenta deja un record, si marcheaza al patrulea an de crestere consecutiva a acestor alocari bugetare.

Tendinta reflecta dorinta premierului Abe de a construi o armata nipona mai activa si de a colabora mai strans cu Statele Unite.

Ea raspunde, de asemenea, cresterii cheltuielilor militare ale Beijingului, care incearca sa-si impuna tot mai ferm forta militara in regiune, multiplicandu-si manevrele in imediata apropiere a Japoniei.

Guvernul Abe a promovat in septembrie legi care permit pentru prima oara Japoniei, dupa al doilea Razboi Mondial, sa isi trimita soldati in conflicte externe pentru sustinerea unui aliat, chiar daca tara nu este direct atacata.