​Un numar record de evrei din Franta au emigrat in Israel anul acesta, a declarat un oficial al unui centru de imigranti, acuzand violenta antisemita si economia instabila din Hexagon, informeaza Reuters.

Atac terorist in cartierul evreiesc al Parisului - ianuarie 2015Foto: Captura BFM TV

Franta are cea mai mare populatie evreiasca din Europa, care a crescut cu peste 50% de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial pana la 550.000.

Comunitatea a scazut din cauza cresterilor atacurilor islamiste ce a inceput cu atacul din ianuarie de la un supermarket din Paris in care au murit patru evrei.

O organizatie evreiasca a transmis ca 7.900 de evrei s-au intors din Franta in Israel anul acesta, cu 10% mai mult fata de anul trecut.

"Fiecare are motivele lui, inclusiv criza economica, securitatea personala, atacurile teroriste si - in unele locuri - o stare anti-evreiasca" a declarat Yigal Palmor, un reprezentant al organizatiei.

Palmor a adaugat ca numarul evreilor ce se intorc in Israel a ajuns la 30.000, un record pentru ultimii 15 ani.

Acesta a adaugat ca cei mai multi dintre evrei vin din Rusia sau din Ucraina.

Pe 7 octombrie, presedintele Knesset-ului din Israel, Yuli-Yoel Edelstein, avertiza asupra faptului ca antisemitismul creste, iar 70% dintre evrei se tem sa-si recunoasca religia in public.