Candidatul la functia de prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este pregatit sa vina pe data de patru ianuarie cu un program de guvernare si o lista a cabinetului de ministri in Parlament. Premierul desemnat a facut aceste declaratii la postul public de televiziune Moldova 1,transmite IPN.

Ion SturzaFoto: Hotnews

Sturza si-a exprimat speranta ca va obtine votul de incredere a Parlamentului.

"Am avut discutii cu trei partide. Fara jigniri si fara acuzatii. Numitorul comun a fost situatia dificila cu care se confrunta tara. Aceste discutii m-au facut sa fiu optimist. Eu nu am aliati printre partide. Principalul meu aliat este opinia publica, iar arma principala este argumentul", a spus candidatul la sefia Guvernului, care a adaugat ca este constient ca s-ar putea sa nu acumuleze numarul necesar de voturi.

Sturza a respins acuzatiile aduse de catre unii politicieni ca desemnarea sa de catre presedintele Timofti ar fi un scenariu dirijat din umbra. "Nu a fost niciun scenariu. (...) Presedintele mi-a vorbit despre situatia dificila din tara si mi-a propus sa fiu candidatul la functia de prim-ministru", a precizat Sturza.

In opinia lui Sturza, pe moment Republica Moldova are nevoie mai mare de un guvernator al Bancii Nationale decat de un premier.

"Daca lucrurile dureaza asa, ne putem trezi ca ni se stinge lumina", a avertizat el.

Ion Sturza nu exclude posibilitatea unor alegeri anticipate, dar si a unor revolte in masa."Nu pot sa garantez ca dupa 29 ianuarie tara nu va intra intr-un proces de turbulente si anticipate", a mai spus acesta, potrivitIPN.

Ion Sturza a fost desemnat premier in Republica Moldova, a anuntat luni presedintele Nicolae Timofti.

Nominalizarea unui candidat din afara partidelor este practic o declaratie de razboi politic a presedintelui Timofti fata de oligarhul Vlad Plahotniuc (seful de facto al Partidului Democrat), despre care presa moldoveana a relatat ca isi doreste postul de premier.