O nava militara chineza s-a apropiat de un arhipelag revendicat de China si Japonia, in Marea Chinei de Est, atragand protestele vehemente ale Guvernului de la Tokyo, relateaza Mediafax.

Potrivit Pazei de Coasta nipone, o nava militara a Pazei de Coasta chineze s-a apropiat miercuri de Arhipelagul Senkaku (Diaoyu), situat in Marea Chinei de Est.

"Am transmis cel mai puternic protest si am cerut Pazei de Coasta chineze sa inceteze imediat activitatile in apropierea Insulelor Senkaku", a declarat Takako Ito, purtatorul de cuvant al Ministerului japonez de Externe.

Ambarcatiuni ale Pazei de Coasta chineze se apropie frecvent de arhipelagul disputat, dar este prima data cand in zona este observat un distrugator.

Hong Lei, purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, a reiterat ca Insulele Senkaku sunt teritoriu chinez. "Patrulele efectuate de Paza de Coasta chineza in aceasta zona sunt perfect legale. Navele sunt dotate cu echipamente standard", a explicat oficialul chinez.

Relatiile dintre China si Japonia sunt tensionate de multi ani din cauza revendicarilor privind Arhipelagul Senkaku (Diaoyu).