Guvernul de la Mogadiscio a decis sa interzica celebrarea Craciunului si a Anului Nou in Somalia, tara cu populatie majoritar musulmana, explicand ca a adoptat aceasta masura pentru a se evita eventuale atacuri comise de militiile islamiste Shebab, informeaza Agerpres.

"Toate evenimentele legate de celebrarea sarbatorilor Craciunului si Anului Nou sunt contrare culturii islamice si ar putea prejudicia credinta comunitatii musulmane", a explicat Mohamed Khayrow, director general in Ministerul pentru afaceri religioase.

El a precizat ca fortele de ordine au primit dispozitie sa puna capat oricarei eventuale celebrari a celor doua sarbatori. Totusi, diplomatii straini, lucratorii umanitari si soldatii care se afla intr-o baza militara securizata a aeroportului din Mogadiscio pot sarbatori in cadru privat Craciunul si Anul Nou.

Anul trecut, militiile Shebab au lansat un atac de Craciun contra aeroportului din Mogadiscio, soldat cu cel putin 12 morti.

Sultanatul Brunei a anuntat recent o masura similara celei luate de Somalia, care a mai interzis celebrarea Craciunului si a Anului Nou si in 2013. Somalia respecta calendarul islamic si nu recunoaste data de 1 ianuarie drept prima zi a anului.