Insurectia de care se face responsabila gruparea islamista Boko Haram impiedica peste un milion de copii sa mearga la scoala, a acuzat luni Fondul Natiunilor Unite pentru copii (UNICEF), subliniind ca lipsa de educatie reprezinta un teren fertil pentru radicalizare in Nigeria si in tarile vecine, scrie AFP. Peste 2 000 de scoli au fost inchise in Nigeria, Camerun, Ciad si Niger, patru cele mai afectate tari de atacurile gruparii, si sute de institutii au fost atacate, jefuite sau incendiate de jihadisti, potrivit UNICEF.

Presedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a dat termen armatei pana la sfarsitul anului sa puna capat violentelor gruparii islamiste. Chiar in caz de victorie, specialistii subliniaza ca guvernul va trebui sa faca fata problemelor sociale create in urma lipsei de scolarizare a unei intregi generatii de copii.

"Cu cat mai mult copiii nu merg la scoala, cu atat mai mult risca sa fie maltratati, rapiti si recrutati de gruparile armate", a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest si Centrala.

Rebeliunea Boko Haram si reprimarea sa sustinuta de catre fortele de securitate a facut 17 000 de morti si 2,6 milioane de stramutati din 2009 incoace. Scolile, elevii si profesorii se numara printre tintele gruparii islamiste, al carui nume inseamna "educatia occidentala este un pacat" in haoussa, dialectul cel mai vorbit in nordul Nigeriei, si care urmareste crearea unui stat islamic independent.

Rapirea a 276 de liceene la Chibok la 14 aprilie 2014 a provocat un val de indignare in toata lumea. Si acum, in jur de 200 dintre ele sunt inca ostatice ale gruparii Boko Haram.

Potrivit UNICEF, unele scoli au putut sa redeschida portile pe masura ce armata nigeriana a recucerit teritoriul unde se afla, dar numeroase dintre acestea sunt suprapopulate si subechipate.