Inaltul Comisar ONU pentru refugiati, Antonio Guterres, s-a pronuntat luni in favoarea unui "New Deal" pentru tarile limitrofe Siriei care primesc milioane de refugiati din aceasta tara, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Europa, si vecinii Siriei", a spus Guterres in fata Consiliului de Securitate al ONU. "Fara educatie pentru copiii lor, acces la piata muncii sau protectie impotriva saraciei, tot mai multi sirieni nu vor avea alta alegere decat sa continue drumul" spre Europa.

Guterres a citat un studiu al UNHCR si al Bancii Mondiale care indica faptul ca noua din zece sirieni instalati in Iordania si in Liban traiesc sub pragul saraciei si ca jumatate din copiii refugiatilor nu merg la scoala.

"Sunt necesare investitii masive in Liban, in Iordania si in Turcia pentru a-i impiedica pe refugiati sa ajunga in mizerie si pentru a ajuta guvernele" sa suporte povara care apasa asupra economiilor lor.

Europa a acordat trei miliarde de euro Turciei, "economia cea mai solida din regiune", pentru a incerca sa-i fixeze pe migrantii sirieni in aceasta tara.

Insa din punctul de vedere al Inaltului Comisar pentru refugiati "costul total va depasi de departe aceasta suma si va continua sa creasca, la fel ca si costul reconstructiei Siriei".

Cu acest prilej, o responsabila a ONU a solicitat guvernului sirian sa aprobe cat mai curand posibil 47 de solicitari de autorizare pentru convoaie umanitare care sa livreze ajutor populatiei. Aceste solicitari sunt in asteptare, in ciuda unor nevoi urgente, a precizat Kyung-Wha Kang, o responsabila pentru operatiunile umanitare ale ONU.

In total, a precizat Kyung-Wha Kang, 4,5 milioane de sirieni traiesc in zone dificile de acces si agentiile umanitare nu au putut sa ajunga decat la 32% dintre ei intre lunile septembrie si noiembrie.

Aproape 400.000 de civili sunt sub asediu din cauza armatei siriene sau a grupurilor armate de opozitie si numai 1% dintre ei au putut primi ajutor alimentar sau medical "ceea ce este pur si simplu inacceptabil", a adaugat ea.