Rusia a reprosat luni Uniunii Europene ca prefera mai degraba sa prelungeasca sanctiunile economice impotriva sa pentru criza ucraineana decat sa incerce sa coopereze pentru a lupta contra terorismului, calificand aceasta decizie drept "ipocrita" si "artificiala", transmite AFP.

"Nu putem sa nu constatam ca, in loc sa stabileasca o cooperare pentru a contracara provocarile cheie actuale, precum terorismul international, Bruxellesul prefera sa continue jocul fara viziune al sanctiunilor", a denuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

UE a prelungit luni, asa cum era prevazut, pentru inca sase luni sanctiunile economice impotriva Rusiei, pentru presupusa sa implicare in conflictul din estul Ucrainei. UE a justificat aceasta decizie prin neaplicarea, in totalitate, a acordurilor de pace de la Minsk, semnate de catre Moscova.

"Faptul ca UE leaga sanctiunile de rezolutia conflictului din sud-estul Ucrainei este artificial si nefondat", a apreciat Moscova. Acest razboi, care s-a soldat cu peste 9.000 de morti din aprilie 2014 pana in prezent, "a fost provocat nu de Rusia, ci de autoritatile ucrainene actuale", a insistat MAE rus.

Diplomatia rusa a calificat de asemenea drept "ipocrita" prelungirea sanctiunilor, apreciind ca UE a vrut "sa pedepseasca Rusia pentru ceea ce nu depinde de ea" si cerand Bruxellesului sa preseze Kievul sa puna in aplicare acordurile de la Minsk.