Premierul conservator Mariano Rajoy pare a fi in imposibilitatea de a forma un nou guvern, in conditiile in care trei dintre principalele partide ii bareaza acest drum, scrie AFP.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

Scandalizati de coruptia care afecteaza intreaga clasa politica si epuizati de criza, spaniolii au aplicat duminica o sanctiune fara precedent celor doua mari partide istorice, care alterneaza la putere din 1982: Partidul Popular (PP) si Partidul Socialist (PSOE).

PP condus de Mariano Rajoy a ramas principalul partid al tarii (28,72 %, 123 de fotolii) dar a pierdut majoritatea absoluta de 176 fotolii din cele 350 si a obtinut cel mai prost scor din 1989. PSOE, pe locul doi, a inregistrat cel mai prost scor din istoria sa, cu 22% din voturi si 90 de fotolii.

Noile partide care pledeaza pentru schimbare - Podemos (stanga radicala) si Ciudadanos (liberal) - se pregatesc sa isi faca marea intrare in Parlament.

Separat, Podemos si PSOE au anuntat inca de luni ca se opun unui al doilea guvern condus de Mariano Rajoy, la putere din 2011.

Liberalii de la Ciudadanos - care ar putea fi singurul mare aliat al PP - au precizat ca se vor abtine in timpul sedintei de investitura, prevazuta in ianuarie.

"PSOE va vota nu pentru Partidul Popular si Rajoy", a declarat Cesar Luena, numarul doi in PSOE.

"Podemos nu va permite in niciun fel o guvernare PP", a declarat la randul sau Pablo Iglesias, liderul formatiunii anti-austeritate, pe locul trei cu 20,6% din voturi pentru ea si pentru aliatii sai, cu 69 de fotolii in Parlament.

Constitutia prevede ca regele desemneaza, dupa consultari, un candidat insarcinat cu formarea unui guvern, care trebuie apoi investit de parlament.

Pentru aceasta, guvernul trebuie sa obtina majoritatea absoluta. In caz de esec, investitura este posibila cu majoritatea simpla, dar pe care Rajoy pare sa nu o obtina: cu 123 de fotolii si in lipsa sustinerii Ciudadanos, care a obtinut 40, PP va fi blocat de PSOE si Podemos, care au impreuna 159 de fotolii.

Un scenariu temut de piete - Bursa din Madrid evolua in jurul orei 16,50 in scadere cu 2,53% - dar si de Comisia Europeana.

Impunand conditiile, Iglesias a prezentat o lista de reforme pe care o va prezenta celorlalte partide, in special PSOE. Acesta a precizat ca o conditie prealabila negocierilor pentru formarea unei mari aliante de stanga este alungarea PP de la putere.

Podemos cere astfel ca dreptul la locuinta, sanatate si educatie sa fie declarate inalienabile, dar si recunoasterea "diversitatii popoarelor din EuropaEspagne".

Acestia insista asupra necesitatii respectarii suveranitatii si a dreptului de decizie prin referendumuri de autodeterminare. Dar aceasta optiune nu se afla in programul PSOE, care se prezinta drept garant al unitatii Spaniei, ca si PP, si propune o reforma federala.

"Am putea sa ne asteptam la o legislatura scurta (de mai putin de patru ani) bazata pe o alianta fragila", crede politologul Fernando Vallespin.

O abtinere a socialistilor, care ar debloca situatia, nu pare posibila decat cu pretul capului lui Mariano Rajoy, crede acesta.