Premierul rus Dmitri Medvedev a anuntat luni ca Rusia extinde asupra Ucrainei embargoul care viza produsele alimentare din Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie, data la care va intra in vigoare acordul de liber schimb dintre Kiev si Bruxelles, scrie AFP.

"Tocmai am semnat decretul corespunzator", a declarat seful guvernului, citat de agentiile rusesti de presa, in cadrul unei sedinte cu vicepremierii, si in momentul in care erau prevazute negocieri cu Bruxellesul tocmai pentru a evita o astfel de decizie.

Rusia ameninta de luni de zile ca va aplica aceasta masura de retorsiune deja impusa in vara lui 2014 tarilor occidentale pentru implicarea lor in criza ucraineana.

Dar a sustinut ca nu va face asta decat in cazul unui esec al negocierilor derulate de mai mult timp intre Moscova, Kiev si Bruxelles privind aplicarea acordului de asociere Ucraina-UE. Or, aceste negocieri erau prevazute si luni, la nivel ministerial.

"In masura in care Ucraina a luat decizia sa aplice (acordul cu UE, n.r.) si niciun acord nu a fost identificat, aceste masuri vor fi extinse Ucrainei", a afirmat Medvedev.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a semnat un decret care exclude Ucraina din zona de liber schimb care reunea din 2011 mai multe tari din fosta URSS.

Rusia argumenteaza ca acordul de liber schimb dintre Kiev si Bruxelles risca sa inunde piata sa cu produse europene daca nu adopta masuri de protectie comerciala.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a recunoscut saptamana trecuta ca suspendarea de catre Moscova a tarifelor preferentiale va provoca pagube economiei tarii sale. Dar "suntem pregatiti sa platim pretul pentru libertatea noastra si alegerea noastra europeana", a spus el.