Kremlinul a permis unor jurnalisti de la CNN sa viziteze baza aeriana Hmeymim din Latakia, iaracestiaau realizat un reportaj interesant in locul de unde cele mai moderne aeronave rusesti pleaca pentru a bombarda in Siria teroristii ISIS, dar si pozitiile inamicilor presedintelui Bashar al Assad.

Prima data cand jurnalisti occidentali ajung la baza aeriana ruseasca din SyriaFoto: Captura YouTube

Povestea celor plecati in Latakia a inceput cu 7 ore de mers cu autobuzul la un aeroport militar din afara Moscovei, trei ore in care au fost verificati si 6 ore intr-un Tupolev pana in Siria.

Pentru jurnalistii din vest, orice fel de acces in interiorul armatei rusesti este rar, dar "uimitor". In primul rand, Rusia este "din toate punctele de vedere in Siria, atat militar cat si politic.

Aici si-a desfasurat cele mai moderne, sofisticate arme aeriene pentru a ataca inamicii lui Bashar-Al Assad" se spune in reportaj.

Jurnalistilor nu le-a fost spus ce locuri tintesc atacurile, tot ce au putut confirma acestia a fost ca este "o afacere foarte zgomotoasa" si ca au ramas cu urechile tiuind, in conditiile in care au fost dusi de ghidul lor militar rus inclusiv pe marginea pistei unde ateriza un bombardier ce a trecut cu aripa pe deasupra locului unde stateau.

In Syria se afla si "The Moskva", ce este considerata una dintre cele mai importante nave rusesti din regiune si o parte esentiala a campaniei militare din Syria. Nava a fost trimisa imediat dupa distrugerea avionului Suhoi de catre turci din noiembrie.

Pe langa sistemele avansate desfasurate in Syria, Rusia are in acest moment controlul aerian al Siriei, al sudului Turciei, nordul Israelului, Ciprului si a Libanului. Capitanul navei, al carui rang este de "comandant" a declarat ca numarul avioanelor conduse de coalitia americana a scazut dupa sosirea navei.

Rusia a lasat "intotdeauna usa deschisa pentru posibilitatea unei schimbari de conducere in Siiria", dar formularea lor a fost ca "poporul sirian sa decida", lasand loc pentru a refuza orice candidat ce nu simpatizeaza suficient de mult cu viziunea ruseasca.

Jurnalistii au fost trimisi la un "Sport City" din Latakia, unde li s-a aratat faptul ca Rusia ofera provizii de mancare, azil si medicamente in cadrul unui "efort umanitar".

In fata intrarii, se afla un poster ce ii arata pe Vladimir Putin si Bashar al Assad. In tabara se afla in jur de 5.000 de oameni ce au fugit din fata razboiului ce au decis sa nu se duca in taberele din afara Siriei sau in Europa, ci sa se refugieze sub protectia guvernului sirian.

Aisha Abdulraheem, ce a fugit impreuna cu familia din Aleppo, a declarat ca a fugit de teama teroristilor, rebelii incepand sa omoare familiile soldatilor sirieni.

Sirienii au declarat pentru CNN ca sunt "terifiati" de gandul ca Assad ar putea pleca de la putere, avand in vedere ce se intampla acum cu familiile lor.