​Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si SUA au achizitionat arme bulgaresti in valoare de milioane de dolari, iar multe dintre ele iau calea razboiului din Siria. O investigatie BIRN realizata de Maria Petkova.

Boeing 747 de marfa pe aeroportul din SofiaFoto: Balkan Investigative Reporting Network

In octombrie anul trecut, pasionatii de plane spotting (care se ocupa cu observarea, fotografierea si notarea numerelor de inregistrare ale aeronavelor) au remarcat cu surescitare ca avioane Boeing 747 Jumbo Jet cu inscrisul Saudi Arabian Cargo incepusera sa aterizeze pe aeroportul din Sofia.

“Niciun avion de marfa saudit nu mai aterizase aici… in ultimii 20 de ani”, a explicat Stephan Gagov, un veteran al plane spotting-ului din Bulgaria.

Zborurile au devenit atat de frecvente, incat Gagov a initiat o tema pe un forum online de plane spotting pentru discutarea acestui aspect, folosind sintagma “ruta regulata” in titlu. Spotterii au raportat doua aterizari ale unor astfel de aeronave la sfarsitul lui octombrie, una in noiembrie, patru in decembrie si cate una in martie si mai anul acesta.

Uriasa aeronava venea de la Jeddah, incaca marfa si apoi decola spre orasul saudit Tabuk, situata la aproximativ 100 km de granita cu Iordania, au remarcat spotterii, care folosesc instrumente online de monitorizare a zborurilor.

Gagov a estimat ca avioanele au luat la bord, de fiecare data, intre 60 si 80 de tone de marfa, in lazi. Nu a putut sa vada ce era in lazi, dar era evident ca sunt grele.

Dupa ce zborurile din Arabia Saudita au incetat, au inceput sa soseasca avioane de marfa de la Abu Dhabi. Aeronave Airbus A330F si Boeing 777F cu sigla Etihad Cargo au aterizat la Sofia de cinci ori de la sfarsitul lui iunie pana la jumatatea lui august anul acesta. Chiar mai recent, pe 19 octombrie, un Airbus 330F al Etihad Cargo a zburat de la Abu Dhabi catre orasul bulgaresc Burgas, iar de acolo spre baza aeriana Al Dhafra, un dispozitiv militar aflat putin mai la sud de capitala Emiratelor Arabe Unite.

Arabia Saudita, EAU si autoritatile bulgare nu au dezvaluit continutul acestor transporturi. insa Balkan Investigative Reporting Network — BIRN este in masura sa dezvaluie ca Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au achizitionat mari cantitati de arme si munitii din Bulgaria in ultimii doi ani, aproape sigur destinate fortelor pe care tarile respective le sprijina in razboiul din Siria, cu posibilitatea ca o parte sa ajunga si in Yemen.

Raportul anual asupra exporturilor industriei militare din Bulgaria, care a fost publicat in august anul acesta, insa despre care nu a aparut nimic in media, arata ca guvernul a aprobat vanzari de munitie si echipament militar catre Arabia Saudita in valoare de peste 85 de milioane de euro in 2014, iar pana la sfarsitul anului se incheiasera tranzactii de aproape 29 de milioane de euro.

Guvernul bulgar a declarat pentru BIRN ca a eliberat si permise pentru vanzarea de arme catre Emiratele Arabe Unite in acest an.

Bulgaria fabrica si are in stoc in principal arme de tip sovietic. Analistii spun ca este foarte putin probabil ca Arabia Saudita sau EAU sa le cumpere pentru propriile forte militare, care folosesc armament modern de productie occidentala, asa ca este mai plauzibil sa le fi achizitionat pentru factiunile locale pe care le sprijina in Siria si Yemen, unde armele de tip sovietic sunt larg folosite.

Un fost ofiter in armata bulgara bine informat a declarat pentru BIRN ca achizitiile saudite au fost transportate in aeronavele observate de plane spotters si ca erau destinate luptatorilor din opozitia siriana, in timp ce o parte din transporturile ulterioare este posibil sa fi ajuns in Yemen.

In ultimul an, si Statele Unite au achizitionat armament din Bulgaria, in cadrul unui program de 500 de milioane de dolari destinat instruirii si echiparii fortelor opozitiei siriene, acum abandonat.

Luptatori din opozitie si analisti independenti au declarat, de asemenea, pentru BIRN ca arme bulgaresti sunt folosite in Siria, unde peste 250.000 de persoane au fost ucise si mai mult de 11 milioane au fost nevoite sa-si paraseasca tara de la izbucnirea razboiului in 2011.

Restul articolului este disponibil aici.

Acest articol a fost scris de Maria Petkova in cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, cu sprijinul ERSTE Foundation si al Open Society Foundations, in cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network