Seful guvernului spaniel aflat la final de mandat, Mariano Rajoy are incepand de luni o sarcina dificila: formarea unui nou guvern, a doua zi dupa un scrutin marcat de fragmentarea voturilor si intrarea in Parlament a extremistilor Podemos, scrie o analiza AFP.

"Cel care castiga alegerile trebuie sa incerce sa constituie guvernul", a spus Mariano Rajoy in fata sustinatorilor sai la sediul Partidului popular in noaptea de duminica spre luni.

Potrivit rezultatelor oficiale publicate in jurul orei locale 02.30 (01.30 GMT), dupa numararea tuturor buletinelor de vot, Partidul popular al lui Mariano Rajoy a obtinut 123 de locuri in Camera inferioara a parlamentului, adica 28,72% din voturi.

Pedepsit pentru politica sa de austeritate si coruptia dintr-o tara in care o persoana activa din cinci este somera, Rajoy a pierdut majoritatea absoluta, obtinand cu 63 de mandate mai putin decat in 2011 si cel mai slab scor al formatiunii din 1993.

Partidul socialist (PSOE) a iesit pe locul al doilea si a inregistrat cel mai slab rezultat din istorie, cu 90 de mandate obtinute si 22% din voturi. Un scor foarte apropiat de socialisti a obtinut formatiunea stangii radicale Podemos (20,6% din voturi), care va avea 69 de deputati.

Un alt partid nou, liberalii Ciudadanos, au obtinut 14% din sufragii si 40 de locuri de deputati. Sarcina lui Rajoy se anunta dificila, in conditiile in care Ciudadanos si Podemos au anuntat de mai multe ori ca nu vor intra in coalitie cu cele doua partide traditionale, pe motiv ca acestea ar reprezenta 'vechea politica'.

"Voi incerca sa formez un guvern si cred ca Spania are nevoie de un guvern stabil", a spus Rajoy in noaptea de duminica spre luni. Trebuie "sa ajungem la unele acorduri", a adaugat Rajoy, lasand sa se inteleaga ca deschide perioada negocierilor.