Mai mult de jumatate dintre luptatorii rebeli din Siria, ce se opun regimului lui Bashar al-Assad, simpatizeaza cu perspectivele Statului Islamic, pretinde un grup de experti condus de Tony Blair Faith Foundation, conform The Guardian. "Daca ISIS este invins, mai sunt cel putin alti 65.000 de luptatori, ce apartin altor grupuri salafiste jihadiste, pregatite sa ii ia locul."

Centrul pentru Religii si Geopolitica a comunicat ca eforturile de a elimina Statul Islamic din Siria si Irak nu ar putea pune capat amenintarii globale venita din partea grupurilor de jihadisti, deoarece perspectivele extremiste erau oricum comune printre luptatorii sirieni de orice culoare.

Cel putin 15 militii, insumand 65.000 de luptatori, ar putea umple golul rezultat in urma infrangerii Statului Islamic in Siria si Irak de catre o coalitie condusa de SUA, se anunta in raportul expertilor.

In jur de 60% dintre militantii din grupurile de rebeli se identifica cu o ideologie religioasa sau politica similare cu cele ale grupului terorist, mai scrie in raport.

Grupul de experti, condus de Tony Blair Faith Foundation, a anuntat ca: "Vestul risca sa un esec strategic daca se concentreaza doar pe ISIS. Doborandu-l printr-o maniera militara nu va pune capat jihadismului la nivel mondial. Nu putem bombarda o ideologie, ori razboiul nostru e unul ideologic."

Raportul vine dupa ce ONU a cazut de acord cu privire la o rezolutie prin care se impune inceperea "urgenta" a negocierilor formale intre Assad si grupurile de opozitie moderate.

Insa expertii au avertizat ca grupurile radicale, influsiv afiliatii al-Qaida, Frontul al-Nusra, si Ahrar al-Sham, ar avea de castigat daca nu sunt "combatute".

Acestia au mai adaugat ca: "Daca ISIS este invins, mai sunt cel putin alti 65.000 de luptatori ce apartin altor grupuri Salafi-jihadiste care sa ii ia locul."