Partidul Popular al premierului conservator Mariano Rajoi a castigat alegerile parlamentare de duminica din Spania cu un scor de 28,34% (124 de fotolii de deputati), insa pierde majoritatea absoluta, detinuta de la scrutinul anterior. Partidul Socialist s-a clasat pe locul al doilea, cu 22,52% din voturi (94 de fotolii de deputati), in timp ce partidul de stanga radicala Podemos este pe locul 3, cu 20,46% din voturi (68 de locuri de deputati), arata rezultate oficiale partiale anuntate dupa numararea a 70% din buletinele de vot, potrivit AFP.

Spanionii au fost asteptati duminica la urne pentru a vota in cadrul unor alegeri legislative considrate un mare salt in necunoscut, fiind marcate de eroziunea dreptei, aflate la putere, si sosirea pe scena politica a noilor partide Ciudadanos si Podemos.

Potrivit sondajelor dinaintea alegerilor, Partidul Popular al premierului conservator Mariano Rajoy, caruia scorul de 45% la precedentele alegeri i-a asigurat o majoritate confortabila (186 de mandate in parlamentul cu 350 de locuri) nu era cotat cu mai mult de 30% din voturile de duminica.

Cu un Parlament divizat, castigatorul alegerilor de duminica va trebuie sa se lupte pentru a forma un Guvern.

Sondajele mai aratau ca nu era sigur daca Partidul Socialist (PSOE) isi va putea mentine locul al doilea, fiind cotat cu mai putin de 20% din intentiile de vot si urmat indeaproape de Podemos si Ciudadanos, care s-au clasat foarte bine in alegerile regionale si municipale din mai, Podemos fiind asociat cu platformele cetatenesti care conduc Madridul si Barcelona.

PSOE si PP au alternat pana acum la putere, relativ cordial. Regatul Spaniei, dupa reprimarea unei tentative de lovitura de stat in 1981, a trait 21 de ani de socialism, din 1982 pana in 1996, cu Felipe Gonzalez, apoi Jose Luis Rodriguez Zapatero (2004-2011) si 12 ani cu dreapta condusa de Jose Maria Aznar (1996-2004) si Mariano Rajoy din 2011.

Insa criza financiara, politicile de austeritate dureroase, o rata a somajului in crestere (care a ajuns pana la 27% in 2013) si scandalurile de coruptie care au atins institutiile statului au reprezentat un cocktail exploziv.

"No nos representan" - "Ei nu ne reprezinta", au strigat in strada, in 2011, manifestantii "indignati" de conducerea politica a tarii.