Spanionii sunt asteptati duminica la urne pentru a vota in cadrul unor alegeri legislative ce reprezinta un mare salt in necunoscut, fiind marcate eroziunea dreptei, aflate la putere, si sosirea pe scena politica a noilor partide Ciudadanos si Podemos, transmite AFP.

Alegeri legislative in SpaniaFoto: Agerpres/EPA

UPDATE Prezenta la vot pana la ora 13:00 GMT, 36,9 %, mai scazuta decat la alegerile din 2011 (37,9%), transmite Reuters.

Datele nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, in condituiile in care, de aceasta data, 4 partide se lupta pentru putere, dintre care 2 nou-venite pe scena politica, zdruncinand un sistem traditional bipartit dominat de conservatori si socialisti.

Urmatoarele date privind prezenta la vot sunt asteptate in jurul orei 17:30 GMT (19:30 ora Romaniei), inainte ca urnele sa se inchida la ora 19:00 GMT (21:00 ora Romaniei), cand vor aparea si primele exit-polluri.

"Ya hemos ganado" ("Deja am castigat"), afirma sustinatorii Podemos (stanga radicala) si Ciudadanos (liberali).

Toti sunt siguri. La sfarsitul scrutinului de duminica - organizat intre orele 9:00 si 20:00 (08:00 - 19:00 GMT) - formatiunile traditionale vor trebuie sa asculte cererile lor de regenerare democratica, transparenta si onestitate, dupa ani de criza politica si scandaluri de coruptie.

"Spaniolii definesc astazi cum arata noua era politica", titreaza El Pais (centru stanga), publicatia cu cel mai mare tiraj din tara. El Mundo, in paginile interioare, subliniaza prezenta, fara precedent dupa 1977, a 4 partide care ar putea obtine peste 15% din voturi.

Conform sondajelor, Partidul Popular (PP) al premierului conservator Mariano Rajoy, caruia scorul de 45% la precedentele alegeri i-a asigurat o majoritate confortabila (186 de mandate in parlamentul cu 350 de locuri), ar putea acum sa nu depaseasca 30%. Cu un Parlament divizat, castigatorul va trebuie sa se lupte pentru a forma un guvern.

Mult in urma PP, Partidul Socialist (PSOE) nu este sigur ca isi va putea mentine locul al doilea, cu mai putin de 20% din intentiile de vot si urmat indeaproape de Podemos si Ciudadanos, care s-au clasat foarte bine in alegerile regionale si municipale din mai, Podemos fiind asociat cu platformele cetatenesti care conduc Madridul si Barcelona.

Rosu si albastru: PSOE si PP au alternat pana acum la putere, relativ cordial. Regatul Spaniei, dupa reprimarea unei tentative de lovitura de stat in 1981, a trait 21 de ani de socialism, din 1982 pana in 1996, cu Felipe Gonzalez, apoi Jose Luis Rodriguez Zapatero (2004-2011) si 12 ani cu dreapta condusa de Jose Maria Aznar (1996-2004) si Mariano Rajoy din 2011.

Insa criza financiara, politicile de austeritate dureroase, o rata a somajului in crestere (care a ajuns pana la 27% in 2013) si scandalurile de coruptie care au atins institutiile statului au reprezentat un cocktail exploziv.

"No nos representan" - "Ei nu ne reprezinta", au strigat in strada, in 2011, manifestantii "indignati" de conducerea politica a tarii.

Primele rezultate ale alegerilor de duminica sunt asteptate in jurul orei locale 22:30 (21:30 GMT / 22:30 ora Romaniei)