Oficialii din marina americana si cea franceza se lauda adesea cu stransa alianta militara si cooperarea dintre cele doua ramuri ale armatelor nationale, dupa cum a subliniat si secretarul american al Apararii Ash Carter sambata, cu ocazia unei vizite oficiale pe portavionul francez Charless de Gaulle aflat in Golful Persic. Insa pana si pe mare, cateva diferente culturale raman evidente: in timp ce marinarii francezi au voie sa bea, moderat, in timpul in care se afla la bordul unei nave, marinarii americani trebuie sa respecte o politica a abstinentei din acest punct de vedere, scrie Reuters.

Portavionul Charles de GaulleFoto: Defense.gouv.fr

Pe portavionul francez Charles de Gaulle exista 4 baruri de unde marinarii pot cumpara cate o bautura alcoolica pe zi.

Sambata dimineata, marinari francezi pregateau si serveau cafea din spatele unui bar curbat, in jurul caruia se gaseau scaune din lemn pentru "clienti". Un afis de pe perete semnala ca sunt disponibile si bauturi alcoolice, de la bere, la tarie si vin.

"Suntem francezi. Vinul este foarte apreciat la bord", explica purtatorul de cuvant al marinei franceze, comandantul Lionel Delort.

In marina americana, lucrurile stau altfel. La bordul navelor se aplica o politica antialcool clara, exceptiile fiind putine. Spre exemplu, daca o nava a stat pe mare 45 de zile consecutive sau mai mult, atunci marinarilor li se permite sa bea 2 beri, insa nu una dupa alta.

Vizita efectuata sambata de oficialul american pe portavionul francez este menita sa evidentieze determinarea fortelor americane si franceze de a colabora pentru a invinge Statul islamic si amenintarea terorista.

La bordul portavionului Charles de Gaulle se afla, constant, cate 10 marinari americani care sunt supusi regulamentelor de pe nava care ii gazduieste.

"E o chestiune culturala. Noi percepem alcoolul foarte diferit de cum il percep francezii", a explicat un locotenent din Marina SUA pentru Reuters.

Marina Regala Canadiana a interzis anul trecut consumul de alcool pe mare, cu exceptia ocaziilor speciale, dupa acuzatii de comportament nepotrivit sub influenta alcoolului aduse unui echipaj canadian aflat in portul San Diego.

Pentru a preveni riscurile ca marinari ametiti sa foloseasca armament mortal, francezii folosesc un sistem electronic de scanare care urmareste persoanele care au ajuns la limita de o bautura pe zi.