​Mii de oameni au iesit in strada sambata la Varsonvia si in alte mari orase ale Poloniei pentru "apararea democratiei", pe care o considera amenintata de conservatorii condusi de Jaroslaw Kaczynski, al caror candidat, Andrzej Duda, a fost ales la inceputul lunii noiembrie presedinte al Poloniei. "Trebuie sa aparam democratia", "Trebuie sa aparam Constitutia", au fost mesajele protestatarilor, potrivit AFP.

Aproximativ 50.000 de manifestanti au marsaluit si sambata trecuta in capitala poloneza Varsovia, pentru "apararea democratiei".

Jaroslaw Kaczynski ocupa doar postul de presedinte al Partidului Lege si Justitie (PiS) din Polonia, insa atat noul sef al statului, Andrzej Duda cat si premierul Beata Szydlo recunosc deschis ca Jaroslaw Kaczynski este mentorul lor.

Polonia traverseaza o grava criza constitutionala, dupa ce Tribunalul constitutional a rezistat in fata partidului aflat la putere Dreptate si Justitie (PiS), care doreste impunerea unor judecatori favorabili politicii sale.

Tribunalul a declarat neconstitutionale mai multe paragrafe ale unei legi votate recent de parlament, unde conservatorii populisti de la PiS au majoritatea absoluta.