Un grup de rabini ortodocsi influenti din Israel, Statele Unite si Europa a transmis o declaratie publica istorica afirmand ca crestinismul este "rezultatul vointei divine si darul natiunilor", incurajand evreii si crestinii sa "lucreze impreuna ca parteneri pentru a face fata provocarilor erei noastre", scrie Breibart.

"Iisus a adus lumii o bunatate dubla. Pe de o parte, a intarit maiestuos Tora lui Moise", iar pe de alta parte "a indepartat idolii din mijlocul neamurilor", insuflandu-le "ferm trasaturi morale", se arata in declaratie.

2015 marcheaza cea de a 50-a aniversare a Nostra Aetate, declaratie emisa in 1965 de catre cel de al doilea Conciliu al Vaticanului care a marcat un moment decisiv in reltiile dintre evrei si crestini.

Intr-un limbaj neobisnuit pentru acea vreme, Nostra Aetate sublinia marele "patrimoniu spiritual comun al crestinilor si evreilor" si condamna "ura, persecutiile, manifestarile de antisemitism indreptate impotriva evreilor in orice moment si de catre oricine".

Acum, un grup de lideri evrei a raspuns exprimandu-si dorinta de accepta "mana intinsa de catre crestini, fratii si surorile noastre".

"Crestinii sunt congregatii care lucreaza in numele cerurilor si care sunt destinati sa indure, a caror intentie este in numele cerurilor si a caror rasplata nu va fi negata", se arata in text.

Declaratia poarta titlul "Sa facem vointa Tatalui nostru din ceruri: Catre un parteneriat intre evrei si crestini", si este semnat de peste 25 de rabini ortodocsi influenti, care ii invita pe ceilalti rabini ortodocsi sa li se alature semnand documentul.

"Acum ca Biserica Catolica a recunoscut Pactul etern dintre Dumnezeu si israel, evreii pot sa recunoasca validitatea constructiva continua a crestinismului ca partener al nostru in rascumpararea lumii, fara nicio teama ca acest lucru va fi exploatat in scopuri misionare", se mai arata in declaratie.

Reiterand o declaratie recenta a Papei Francis, documentul proclama: "Nu mai suntem dusmani, ci parteneri fara echivoc in articularea valorilor morale esentiale pentru supravietuirea si bunastarea omenirii."

"Niciunul dintre noi nu putem realiza, pe cont propriu, misiunea lui Dumnezeu pentru aceasta lume".

Potrivit rabinului Shlomo Riskin, unul dintre initiatorii declaratiei, "importanta reala a acestei declaratii ortodoxe este faptul ca cere un parteneriat fratern intre liderii religiosi evrei si crestini, recunoscand, in acelasi timp, statutul teologic pozitiv al credintei crestine."