Cele 28 de tari membre ale UE au aprobat vineri prelungirea cu sase luni a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, pentru implicarea sa in conflictul din estul Ucrainei, anunta surse europene, citate de AFP.

Italia ceruse ca liderii europeni sa dezbata aceste sanctiuni, care afecteaza sectoare intregi ale economiei Rusiei, in summitul de joi si vineri de la Bruxelles. Dar decizia a fost luata in cele din urma la nivelul ambasadorilor la UE, dupa summit, potrivit surselor citate.

Decizia formala trebuie sa fie adoptata de cele 28 de tari membre ale UE luni si sa fie publicata in monitorul oficial marti.

Primele sanctiuni europene de acest tip, care vizau sectoarele bancar, aparare si petrol, au fost instituite in iulie 2014 dupa ce un avion al Malaysia Airlines a fost doborat in teritoriul controlat de separatistii pro-rusi in estul Ucrainei.

UE a stabilit si o lista neagra cu rusi si ucraineni care nu au dreptul sa calatoreasca in UE si ale caror averi au fost inghetate.

Sanctiunile economice au fost reinnoite in mod regulat de atunci. Dar, a explicat seful guvernului italian, “am observat o incoerenta in vointa de a confirma aceste sanctiuni fara a avea o mica discutie".

"Nu am ascuns niciodata pozitia noastra nici chiar atunci cand a fost criticata puternic: pentru a lupta impotriva terorismului si a radicalismului avem nevoie de Rusia", a subliniat Renzi.