Un grup de norvegieni a lansat o campanie care are ca scop ca tara lor sa daruiasca un munte vecinilor finlandezi, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de independenta a Finlandei, tara care duce lipsa de relief muntos. Norvegia ar pierde doar 0,015 kilometri din teritoriul sau daca ar darui Finlandei varful montan Halti, spun sustinatorii campaniei, care incearca sa convinga autoritatile sa cedeze muntele tarii vecine, scrie The Telegraph.

Pentru ca muntele sa treaca pe teritoriul Finlandei, ar fi necesar ca granita dintre cele doua tari sa fie mutata cu 150 de metri la nord si 200 de metri la vest.

Halti nu se numara printre cele mai inalte varfuri de munte din Norvegia, insa ar deveni cel mai inalt munte finlandez, daca ar trece in proprietatea tarii vecine, in conditiile in care Finlanda are doar dealuri.

"Acest lucru ar insemna un cadou din partea poporului norvegian si sunt sigur ca ar fi apreciat de finlandezi", a declarat Bjᅢrn Geirr Harsson, unul dintre autorii campaniei de pe Facebook.

Initiatorii campaniei au trimis o scrisoare in acest sens Ministerului norvegian al Afacerilor Externe, la care nu au primit inca raspuns. Initiativa se bucura insa de sprijinul sefei Autoritatii de Cartografie din Norvegia.