Numarul celor care mor din cauza incidentelor cu arme de foc in SUA l-a egalat in permiera pe cel al deceselor din accidente rutiere, pentruu ambele categorii existand statistici credibile incepand cu anul 1950, arata Washington Post. A fost o vreme in care numarul deceselor din accidente rutiere era dublu fata de cel cauzat de armele de foc, insa tehnologia a facut automobilele mult mai sigure. Pe de alta parte, armele de foc au tot mai multi adepti si pot fi mult mai usor de obtinut decat acum patru decenii.

HotNews.roFoto: Hotnews

In 1950 pe drumurile din SUA rata deceselor in accidente rutiere era de 25/100.000 de locuitori, in timp ce in 2014 a ajuns la 10,3. Pe de alta parte, rata mortalitatii in incidente cu arme de foc a urcat in sase decenii de la aproximativ 7/100.000 locuitori, la 10,3.

Exista trei tipuri de incidente in care armele de foc provoaca decesul: omucidere, sinucidere si descarcare accidentala a armei, in prezent sinuciderile reprezentand doua treimi din decese cauzate de arme.

La reducerea numarului de accidente auto a contribuit enorm tehnologia care vine cu diverse sisteme de siguranta activa si pasiva, insa si regulamentele au devenit mult mai severe. Pe de alta parte, de-a lungul anilor, rata mortalitatii in inicidente cu arme de foc a variat mult si in functie de modificarile legislative, crescand in perioadele in care legile au devenit mai permisive, un maxim fiind in anii 90'.

Interesant este ca, daca in 2005 in numai doua state americane rata deceselor din incidente cu arme de foc era mai mare decat cea din accidente auto, in 2014 s-a ajuns la 21 de state.

La arme de foc exista grupuri de lobby extraordinar de influente, iar o serie de restrictii ce fusesera instituite acum cateva zeci de ani, au fost mai recent inlaturate. Mai mult, sustinatorii ferventi ai armelor de foc au obtinut tot mai multe drepturi, inclusiv pe cel care face greu de depistat traseul unei arme pe piata.

Desi anual mor 30.000 de oameni in SUA din cauza armelor de foc si desi la cateva luni se intampla cate un atac armat cu multe victime, dorinta americanilor de a detine arme ramane foarte mare.

Mai mult, masacrele care socheaza America, precum cel de la San Bernardino, fac ca vanzarile de arme sa creasca puternic, pe fondul declaratiilor presedintelui care solicita legi mult mai dure in domeniu. Dupa un masacru, posesorii de arme cumpara, fiindca le este teama ca armele ar putea ajunge sa fie greu de obtinut, astfel ca trebuie facute stocuri.