Statul Islamic a "revolutionat" terorismul incercand sa inspire atacuri individuale, de mici dimensiuni, in intreaga lume, prin intermediul mass-mediei, a comunicarii criptate si a unei propagande "bolnavicioase" a declarat miercuri directorul FBI, James Comey, citat de Reuters.

James ComeyFoto: FBI.gov

"Al Qaeda al generatiei parintilor vostri avea un model foarte diferit de amenintarea cu care ne confruntam astazi", a declarat Comey in timpul unei conferinte pe tema contra-terorismului desfasurata la New York.

Directorul Biroului Federal de Investigatii a adaugat ca agentia desfasoara, la ora actuala, "sute" de investigatii in toate cele 50 de state americane care vizeaza potentiale comploturi inspirate de Statul Islamic.

Comey a mai aratat ca Statul Islamic a perfectat utilizarea de mijloace de social media, in special Twitter, pentru a contacta potentiali adepti din Statele Unite dar si din alte tari.

"Twitter functioneaza ca metoda de a vinde carti, de a promova filme, si functioneaza ca o modalitate de externalizare a terorismului - vanzarea crimei", spune Comey.

Statul Islamic are, de asemenea, o criptare "end-to-end" (care elimina mijloacele intermediare) atunci cand comunica cu persoanele care se declara dispuse sa efectueze atacuri in numele organizatiei teroriste, explica Comey.

Aceasta metoda de comunicare reprezinta o provocare semnificativa pentru investigatori, care constata uneori ca nu au acces la comunicatii nici macar atunci cand dispun de un ordin judecatoresc care le permite sa faca asta.

Comey s-a aratat convins ca autoritatile si companiile tehnologice pot lucra impreuna pentru a rezolva aceasta problema fara a compromite dreptul la viata privata.

"Nu avem de gand sa stricam Internetul. Nu vom pune in pericol securitatea oamenilor", a mai declarat Comey.