Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri ca tara sa nu va ceda in ceea ce priveste principiile fundamentale ale Uniunii Europene pentru a obtine ramanerea Marii Britanii in blocul comunitar, scrie AFP.

"Vrem pe de o parte sa ajungem la un acord pentru ca guvernul britanic sa poata face campanie cu succes pentru mentinerea UE in perioada referendumului. Dar, pe de alta parte, nu vom pune in discutie realizarile fundamentale ale integrarii europene", a spus ea, in fata Bundestagului, inainte de summitul european de iarna in care va fi discutat viitorul european al regatului.

Merkel a insistat asupra caracterului nenegociabil al "principiului liberei circulatii si a principiului nediscriminatoriu intre cetatenii si cetatenele statelor membre".

Premierul britanic David Cameron a stabilit patru axe de negociere petnru a se negocia, in cadrul referendumului prevazut inainte de finele lui 2017, in favoarea mentinerii Marii Britanii in UE.

Principalele puncte tensionate sunt legate de reducerea imigratiei provenite din UE, in special din tarile din est, care atinge niveluri record si constituie o preocupare majora a britanicilor.

"Marea Britanie isi va prezenta revendicarile si stim ca rezolvarea acestor chestiuni va fi foarte dificila", a spus Merkel, care se declara insa "increzatoare".

"Germania doreste ca Marea Britanie sa fie durabil un partener activ in cadrul unei Uniuni Europene puternice", a subliniat Angela Merkel, apreciind ca fara Londra UE ar pierde "clar din greutate".