Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, succesorul KGB) anunta ca ancheteaza 1.600 de persoane si organizatii, pe care le suspecteaza ca ajuta militanti din cadrul gruparii jihadiste Statul Islamic (ISIS), relateaza Mediafax citand Radio Free Europe.

Agentia rusa de spionaj a identificat 2.900 de cetateni rusi pe care-i suspecteaza de implicare in grupari extremiste din Siria si Irak, a anuntat marti Alexander Bortnikov, directorul FSB.

In total, 198 dintre aceste persoane au fost ucise in lupte, iar alte 214 s-au intors in Rusia, a precizat Bortnikov, adaugand ca 80 dintre cei care au revenit acasa au fost condamnati, iar alti 41 au fost arestati.

Presedintele rus Vladimit Putin a anuntat anterior ca intre 5.000 si 7.000 de cetateni din Rusia si foste republici sovietice s-au alaturat SI. El sublinia ca o campanie a Moscovei in Siria vizeaza sa protejeze securitatea tarii.

Bortnikov a subliniat ca nivelul amenintarii reprezentate de SI a crescut, asa cum era de asteptat, dupa ce Moscova si-a inceput campania de bombardamente in Siria, la sfarsitul lui septembrie.

"Militanti din ᅡpuncte fierbintiᅡ incearca sa patrunda" in tara, determinand FSB sa-si sporeasca eforturile de preintampinare a unor eventuale atacuri, a mai precizat directorul spionajului rus.