Ministrul polonez al Afacerilor Externe a acuzat Germania de lipsa de solidaritate fata de Europa de Est, prin faptul ca a deschis portile pentru imigratie si prin servirea "intereselor Rusiei" in domeniul militar, scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

In conditiile in care Polonia si alta tari precum Ungaria sunt acuzate de egoism in criza migratorie, din cauza reticentelor de a accepta cotele de imigranti, Witold Waszczykowski a ales sa raspunda marti intr-un interviu publicat in cotidianul german Berliner Zeitung.

"Astazi Germania isi asuma sarcina, fara probleme, a unui milion de persoane originare din alt continent. Polonia a aderat la NATO in 1999 dar nici azi vreo unitate a Aliantei nu stationeaza in Polonia sau in Europa centrala", a acuzat el.

"Acest lucru se explica prin faptul ca Germania se preocupa mai mult de interesele Rusiei decat de interesele de securitate ale Europei centrale. Suntem deci indreptatiti sa intrebam germanii: unde este solidaritatea voastra in privinta celui mai apropiat partener"?, s-a intrebat el.

Inainte de aderarea fostelor tari comuniste din Europa de Est la NATO, incepand cu finele anilor 1990, Alianta s-a angajat in cadrul unui acord cu Rusia sa nu amplaseze arme nucleare pe teritoriul noilor membri si sa "previna orice concentrare de forte conventionale care sa poata constitui o amenintare" in Europa centrala si de est.

Acest angajament este depasit astazi, crede ministrul polonez de externe, membru al Partidului Dreptate si Justitie (PiS), la putere de o luna.

In criza refugiatilor, acesta a acuzat Germania ca a facut in asa fel incat migrantii din ratiuni economice sa fie considerati refugiati si a avertizat ca tara sa "nu va participa la o repartitie fortata" intre tarile europene.

Relatiile dintre Varsovia si Berlin s-au tensionat dupa ajungerea la putere a PiS, in special din cauza politicii deschise a Germaniei fata de refugiati si dorinta de a impune un mecanism de repartizare a migrantilor intre toate tarile UE.