Autoritatile de la Tiraspol au ajuns la o intelegere cu Uniunea Europeana in cazul exporturilor pe piata comunitara, intelegere care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, informeazaRadio Chisinau.

Potrivit unui comunicat al camerei de Comert si Industrie de la Tiraspol, agentii economici din stanga Nistrului vor putea exporta in continuare fara taxe pe piata Uniunii Europene.

Delegatia UE la Chisinau, precum si autoritatile din Republica Moldova nu au confirmat aceste declaratii.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie de la Tiraspol, Iuri Ganin, anuntase in cadrul unei reuniuni cu agentii economici din regiune ca s-ar fi ajuns la un acord privind un regim comercial preferential.

Totodata, administratia de la Tiraspol si-ar fi luat o serie de angajamente in fata Comisiei Europene ce ar urma sa fie implementate in 2016-2017.

Regiunea transnistreana se confrunta cu o criza economica fara precedent. Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea sa se contracte cu circa 10-12%, din cauza conjuncturii nefavorabile din autoproclamata republica si de pe pietele externe - instabilitatea in Ucraina, recesiunea economica in Rusia si scaderea cererii in UE se arata intr-un studiu publicat de Centrul Analitic Expert-Grup.