Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a avut luni seara un schimb de replici dure cu guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakasvili, ex-presedinte al Georgiei, aruncandu-i un pahar cu apa in fata, intr-un nou scandal ce scoate la iveala tensiunile dintre guvernul de la Kiev si fostul presedinte al Georgiei, considerat un protejat al actualului sef al statului ucrainean, dupa cum au relatat agentiile de presa Unian si Interfaxua.com, preluate de Agerpres.

"Nu am vazut demult un populist atat de dezechilibrat", a explicat mai tarziu Avakov pe contul sau de pe Facebook, indicand ca scandalul s-a declansat intr-o sedinta desfasurata in cladirea parlamentului, la care a fost prezent si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.

Situatia a degenerat, potrivit lui Avakov, dupa ce el i-a adresat o intrebare 'absolut nevinovata' lui Saakasvili privind relatiile acestuia cu seful companiei ruse 'Uralhim', Dmitri Mazepin, care ar fi intentionat sa cumpere portul din Odesa, scos la privatizare.

"Guvernatorul Odesei a facut o criza de isterie si a inceput sa urle la mine: 'Nimeni nu are dreptul sa vorbeasca in acest mod cu Mihail Saakasvili... Tu esti un ministru corupt, iar eu sunt un om cinstit'. A trecut apoi la insulte directe. M-am abtinut sa-i trag o palma si atunci i-am aruncat un pahar cu apa in fata", a explicat Avakov in aceeasi postare. Ministrul ucrainean de interne l-a taxat drept 'badaran' si un 'ticalos agresiv'.

Martor la cele intamplate, Serghei Lescenko, deputat al Blocului Petro Porosenko (BPP), spune ca dupa ce Avakov l-a acuzat pe Saakasvili ca este 'hot', guvernatorul regiunii Odesa a replicat ca "el nu are nimic decat bunul sau nume".

Ministrul a inceput sa tipe, zicandu-i 'Pleaca din tara mea!'.

Celor doi li s-a alaturat si premierul Arseni Iateniuk, care l-a numit pe Saakasvili "un artist in turneu" si l-a invitat "sa paraseasca Ucraina".

Saakasvili i-a replicat ca "si el este un cetatean ucrainean ca si Iateniuk, doar ca spre deosebire de acesta nu a jefuit Ucraina".

Totul s-a intamplat in prezenta presedintelui Petro Porosenko, care a incercat sa calmeze spiritele, iar apoi a declarat inchisa sedinta, a afirmat deputatul Lescenko. La randul sau, Saakasvili a cerut intr-un comentariu facut pentru publicatia Ukrainska Pravda ca ziarul sa publice inregistrarea video a acestei sedinte.

"Nu-l cunosc pe oligarhul rus invocat, nu stiu ce reprezinta Uralhim si niciodata nu m-am intalnit cu el", a asigurat fostul presedinte georgian, care leaga incidentul de ancheta declansata de el la portul din Odesa.

"Exista acolo o intreaga schema de coruptie, care implica interesele multor deputati" si politicieni, sustine el. Conflictul dintre premierul ucrainean Arseni Iateniuk si guvernatorul Odesei, Mihail Saakasvili, dateaza de mai mult timp.

Saakasvili il acuza pe Iateniuk de coruptie, iar acesta din urma de "populism ieftin" pe primul. Fost presedinte al Georgiei (2003-2013), Mihail Saakasvili se bucura de reputatia unui politician reformator, cu rezultate in lupta impotriva coruptiei in tara sa. Recent, el a pierdut cetatenia georgiana, dupa ce a primit-o pe cea ucraineana, acceptand functia de guvernator al regiunii Odesa.