Seful guvernului conservator spaniol, Mariano Rajoy, si adversarul sau socialist, Pedro Sanchez, s-au infruntat luni seara in cursul unei dezbateri electorale de o violenta rara, marcata de atacurile celui de-al doilea la adresa primului cu privire la bilantul in materie de coruptie, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Presedintele guvernului, domnule Rajoy, trebuie sa fie o persoana decenta si dumneavoastra nu sunteti", a declarat Pedro Sanchez dupa mai mult de o ora de discutii foarte tensionate, cu cateva zile inainte de alegerile programate duminica.

"Sunteti tanar, veti pierde alegerile... Dupa niste alegeri pierdute iti poti reveni, dar dumneavoastra nu o sa va reveniti dupa afirmatiile infecte, mizerabile si meschine pe care le-ati facut aici", a raspuns Mariano Rajoy vizibil furios.

A fost singura dezbatere la care Mariano Rajoy, la putere din decembrie 2011, a acceptat sa participe, refuzand sa se intalneasca cu liderii noilor partide Ciudadanos (centru-dreapta) si Podemos (stanga antiliberala).

Premierul Rajoy, atacat cu insistenta si intrerupt de adversarul sau, a promis, daca va ramane la conducerea guvernului, sa privilegieze crearea de noi locuri de munca, pensiile, lupta contra terorismului si unitatea nationala.

Cand dreapta a preluat puterea de la socialisti la sfarsitul lui 2011,"tara era pe marginea prapastiei (...) Eram bolnavul Europei", a insistat Mariano Rajoy, 60 de ani, subliniind revenirea la cresterea economica (peste 3% in 2015).

Pedro Sanchez, 43 de ani, a incercat sa demonteze argumentele prim-ministrului prezentand grafice si pagini din ziare pentru a ilustra ca dreapta i-a neglijat pe cei mai saraci si a privilegiat salvarea bancilor. El a promis sa reia lupta impotriva inegalitatilor.

In schimb, cei doi candidati au atins numai in treacat subiectul Catalonia, aflata in plina febra separatista.

"Majoritatea cetatenilor spanioli nu mai vor sa mai vada asa ceva", a comentat dupa dezbatere liderul Podemos, Pablo Iglesias, criticand "insultele" reciproce ale reprezentantilor "vechii politici".

Au dat "impresia ca dezbaterea are loc in noroi", a afirmat la randul sau seful Ciudadanos, Albert Rivera, dand asigurari ca nu ii va sustine pe niciunul daca vor avea nevoie de partidul sau pentru a guverna.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy continua sa se distanteze, depasind 25% din intentiile de vot, cu peste 5% in fata Partidului Socialist, amenintat de Ciudadanos si Podemos. Procentul celor nehotarati ramane insa foarte ridicat, la peste 20% dintre alegatori.