Propunerile premierului David Cameron de limitare a indemnizatiilor destinate imigrantilor comunitari au fost "ignorate necugetat" de liderii altor state europene, afirma primarul Londrei, Boris Johnson, un apropiat al acestuia, dupa vizitele liderului britanic in Romania, Bulgaria si Polonia, potrivit Mediafax.

Boris JohnsonFoto: Wikipedia

"Asa cum am spus de nenumarate ori, eu cred in mod pasional in avantajele imigratiei. Numeroasele talente din strainatate ne-au ajutat sa transformam capitala britanica in cea mai dinamica economie urbana din Europa. Dar trebuie sa ramana la latitudinea noastra sa decidem - asa cum se intampla in America si in Australia - pe cine sa integram si cand. Acum, prietenii nostri de la Bruxelles ne dau avertismente, afirmand ca nu vor accepta perioada de acomodare de patru ani ceruta de premierul tarii noastre", a declarat Boris Johnson, considerat favorit pentru succedarea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator, intr-un editorial publicat in cotidianul The Telegraph.

"Aceste propuneri ar insemna ca imigrantii nu pot veni aici pentru a se alapta imediat din sistemul indemnizatiilor sociale. Se intampla sa cred ca aceasta idee ar fi fost una populara pentru electoratele europene, dar nu conteaza; nu o vor avea. Deci, intrebarea mea este: ce vor accepta? Trebuie sa stim", a adaugat Johnson, referindu-se la negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeana.

Dupa turneul efectuat de David Cameron in diverse tari europene, inclusiv in Bulgaria, Romania si Polonia, Johnson a adaugat: "Acesti oameni interpreteaza gresit, radical si periculos, semnalele primului-ministru daca ei cred ca el vrea cu orice pret ramanerea in Uniunea Europeana. David Cameron pe care il stiu este mult mai eurosceptic decat alti colegi britanici".

"Vrem sa auzim rapid modalitati prin care Parlamentul britanic poate bloca reglementari europene, moduri in care sa recapatam un anumit control asupra frontierelor. Sugestiile premierului britanic au fost modeste si sensibile. Au fost ignorate in mod necugetat. Tara noastra poate avea un viitor viabil si captivant in afara actualelor aranjamente UE. Daca vom ramane in Uniunea Europeana sunt necesare reforme; daca danezilor li se recunosc circumstante speciale in relatia cu UE, trebuie sa li se recunoasca si britanicilor", a subliniat primarul Londrei. Johnson se refera la faptul ca Danemarca, un alt stat UE, impune cetatenilor altor state europene o serie de restrictii, inclusiv limite la cumpararea de proprietati.

David Cameron a promis ca va organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana. Premierul Marii Britanii incearca sa ii convinga pe liderii tarilor europene sa sustina ideile sale in sensul reformarii Uniunii Europene si pentru reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Blocul comunitar.

Liderul de la Londra a anuntat patru obiective in negocierile privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana - protejarea pietei unice in sensul respectarii intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurential al UE, limitarea procesului de integrare europeana si restrictionarea accesului angajatilor straini la indemnizatii sociale britanice. Insa ajungerea la un acord privind reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu UE va fi o sarcina "dificila", avertiza, in noiembrie, presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au semnalat ca sunt deschisi negocierilor, trasand insa o "linie rosie" in jurul unui subiect-cheie care nu va face obiectul discutiilor - principiul liberei circulatii in spatiul UE. Un alt punct controversat al planului liderului de la Londra, care ar necesita modificarea Tratatului UE, se refera la restrictionarea accesului angajatilor europeni la indemnizatii sociale in Marea Britanie. Cameron ar vrea ca Marea Britanie sa limiteze accesul la indemnizatii sociale, initiativa fiind contestata dur de state central si est-europene precum Polonia, Cehia si Slovacia.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul discutiilor pe care le-a avut saptamana trecuta cu David Cameron, ca este prima vizita a unui premier britanic in Romania in ultimii 16 ani, aratand ca a discutat cu acesta si despre renegocierea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana, subliniind ca "locul Marii Britanii este clar in UE". "Sunt bucuros ca il avem invitat pe domnul David Cameron. Este pentru prima data dupa 16 ani cand un premier al Marii Britanii vine la Bucuresti. Am aratat ca locul Marii Britanii este clar in Uniunea Europeana. Uniunea Europeana este mai puternica cu Marea Britanie in interiorul ei, iar Marea Britanie este mai puternica in cadrul Uniunii Europene. Ne dorim gasirea unor solutii care sa conduca, in cadrul referendumului din Marea Britanie, la un vot favorabil, de mentinere a statutului Marii Britanii de membra a Uniunii Europene", a afirmat Iohannis.

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, nu a ajuns la niciun acord cu omologul sau britanic, David Cameron, privind planul acestuia de limitare a accesului angajatilor europeni la indemnizatii sociale in Marea Britanie. "Exista unele propuneri ale premierului Cameron care sunt inacceptabile din punctul de vedere al reformelor europene; nu avem acord asupra tuturor aspectelor", a spus Beata Szydlo.