Discutiile de aderare dintre autoritatile de la Belgrad si Uniunea Europeana au inceput cu adevarat luni, prin deschiderea a doua capitole de negociere, in urma normalizarii relatiilor dintre Serbia si Kosovo, informeaza AFP.

In 2013, Pristina si Belgrad au semnat sub egida UE un acord de standardizare, dupa secesiunea Kosovo din 2008, care a permis Serbiei sa ajunga la deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE in ianuarie 2014.

In luna august a fost incheiat un acord suplimentar privind reglementarea unor probleme nerezolvate, in domeniile energiei si telecomunicatiilor, dar si crearea unei asociatii a municipalitatilor sarbe din Kosovo, de asemenea sub supravegherea UE.

"In cele din urma, primele capitole de negociere au fost deschise", a salutat luni Ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselbord, a carui tara detine presedintia UE.

"Aceasta este o zi foarte importanta pentru noi. Nu va mai trebui sa visam la Europa de acum. Trebuie sa muncim din greu", a declarat premierul sarb Alexander Vucic.