Cel putin 45 de persoane, inclusiv zece copii, au fost ucise intr-o serie de atacuri lansate duminica de regimul lui Bashar al-Assad si de rebeli in Damasc si in jurul capitalei, relateaza Mediafax citand DPA. Au fost efectuate si raiduri aeriene, existand discutii cu privire la posibila implicare a fortelor aeriene ruse.

Zece copii si patru femei figureaza printre persoanele ucise, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Alte cateva zeci de persoane au fost ranite, unele fiind in stare grava.

Patru orase au fost atacate in total, inclusiv Duma si Saqab, controlate de rebeli, in regiunea Ghouta de Est de la periferia Damascului. In aceasta regiune s-au inregistrat unele dintre cele mai grave lupte din cadrul conflictului sirian ce dureaza de aproape cinci ani. Zona a fost vizata de un atac cu gaz toxic in 2013, soldat cu circa 1.400 de morti.

Majoritatea victimelor inregistrate duminica au murit in atacuri aeriene si cu rachete care au vizat cele doua orase, a precizat OSDO.

"Rachetele sol-sol au fost lansate de regim, dar nu suntem siguri cu privire la identitatea avioanelor de razboi", a declarat Rami Abdel-Rahman, directorul OSDO. "Avioanele sunt banuite ca ar fi siriene sau rusesti", a adaugat el.

Observatorul cu sediul in Marea Britanie a afirmat de asemenea ca sase persoane au fost ucise de focuri de arma trase de rebeli in centrul Damascului si in suburbiile capitalei siriene.

Presa siriana de stat nu a mentionat atacurile din Ghouta de Est, dar agentia oficiala SANA a relatat ca sase civili au fost ucisi si 43 raniti in atacuri comise de rebeli in Damasc si imprejurimi.

In ultimele luni, trupele loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebelii care lupta sa-l inlature de la putere au lansat atacuri in Damasc si in zonele invecinate.

Peste 250.000 de persoane ar fi fost ucise in conflictul din Siria, de la izbucnirea acestuia in martie 2011.