Mii de oameni vor marsalui prin Varsovia duminica pentru a arata sprijinul guvernului conservator, dupa ce Polonia a ramas blocata intr-o criza constitutionala, informeaza Reuters.

Protest in PoloniaFoto: Captura YouTube

Criza constitutionala a inceput in Polonia in urma numirii judecatorilor ce pot ajuta la trecerea noului program legislativ al guvernului.

Marsul va avea loc la o zi dupa un protest anti-guvern, aratand divizarea sociala, ce a devenit mai evidenta dupa ce partidul Lege si Dreptate a castigat alegerile din Octombrie.

Partidul Lege si Dreptate considera ca Platforma Civica, ce a condus Polonia intre 2007 si 2015 refuza sa accepte rezultatul si incearca sa-i opreasca din executarea mandatului.

Conflictul dintre cele doua partide a definit scena politica din Polonia pentru mai mult de un deceniu, dar acesta a degenerat in urma numirii a 5 judecatori in Curtea Constitutionala, o miscare pe care opozitia o considera ilegala.

"Am castigat alegerile, dar nu avem niciun drept sa dam legi si sa remodelam Polonia" a declarat Jaroslaw Kaczynski, seful partidului Lege si Dreptate, in fata multimii inainte de a marsalui spre cladirea Curtii Constitutionale.

"Curtea ar trebui sa fie o cetate... sa apere sistemul, sa apere tot ce a fost rau si nedrept in ultimii 26 de ani" a mai adaugat Kaczynski, referindu-se la tranzitia Poloniei dinspre comunism.