​Ultimul prizonier britanic ce a fost eliberat din Guantanamo Bay a declarat ca ofiterii de securitate britanici au fost martori la torturarea sa de catre soldatii americani la baza aeriana Bagram din Afganistan, informeaza Reuters.

Guantanamo BayFoto: Agerpres/AP

Shaker Aamer, un saudit casatorit cu o britanica, este suspectat de autoritatile americane de a fi militant islamist asociat cu al Qaeda, dar nu a fost niciodata acuzat pentru vreo infractiune.

Shaker a fost eliberat in octombrie dupa 13 ani de detentie la Guantanamo, intorcandu-se in Marea Britanie.

Intr-un interviu pentru Mail on Sunday, britanicul a declarat ca a fost tinut intr-o cusca in Bagram inaintea transferului la Guantanmo, unde interogatori americani l-au batut si l-au privat de somn.

"M-au acuzat ca am luptat alaturi de Bin Laden in lupta de la Tora Bora; ca am fost administratorul magazinelor de arme, ca am recrutat teroristi, desi eu am fost in Afganistan doar pentru cateva saptamani. Americanul m-a luat de cap si m-a izbit de un zid. In mintea mea m-am gandit ca am incercat sa ma salvez, asa ca mi-am dus capul in fata, dar imediat ce am facut asta m-a mai izbit o data" a spus acesta in cadrul interviului.

Aamer a spus ca un ofiter britanic, ce el crede ca a ajuns la baza cu un avion in care era si premierul britanic Tony Blair, era prezent in camera in timpul interogatoriului si nu a intervenit.

Fostul premier scotian Alex Samond, actualmente purtator de cuvant al Partidului National Scotian pentru afaceri extrene, considera ca Tony Blair si Jack Straw, ce la acel moment era ministrul de interne, au de raspuns la intrebari legate de acest eveniment.

"Cum este posibil ca ei sa nu fi stiut de soarta unui cetatean britanic? Prima responsabilitate a oricarui guvern este sa-si tina cetatenii in siguranta. Guvernele nu trebuie sa colaboreze pentru rapiri ilegale si pentru torturarea a unui cetatean." a declarat Alex Salmond.